U trendu

Ustavni sud Španije suspendovao rezoluciju o nezavisnosti Katalonije

Ustavni sud Španije suspendovao je večeras rezoluciju katalonskog parlamenta kojim se pokreće proces otcepljenja tog regiona od Španije, saopštili su izvori bliski sudu.

Ukupno 11 sudija je uvažilo ranije podnetu tužbu španske vlade čime se automatski suspenduje katalonska rezolucija dok Ustavni sud ne razmotri detaljno taj dokument.

Katalonska vlada u Barseloni odmah je reagovala navodeći da će nastaviti da primenjuje rezoluciju bez obzira na odluku suda.

Rezolucija katalonskog parlamenta usvojena u ponedeljak daje novoj regionalnoj vladi rok od mesec dana da počne rad na novom katalonskog ustavu o kojem bi se glasalo sredinom 2017. i da počne da radi na stvaranju poreskog sistema i sistema socijalne pomoći.

Odlukom parlamenta Katalonije regionalna uprava ne mora da se obazire na španske institucije, među kojima je Ustavni sud. S druge strane, po novom zakonu, taj sud ima moć da suspenduje zvaničnike koji ignorišu njegove odluke.

Rezoluciju su podržali separatistička koalicija Zajedno za da i radikalno levičarska partija CUP, koje su na septembarskim izborima dobile 72 od 135 mesta u regionalnom parlamentu.

Lider bogatog regiona na severoistoku Španije Artur Mas, od 2012. godine bezuspešno pokušava da organizuje referendum o nezavisnosti kao Škotska koja se prošle godine izjasnila da ostane u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.