U trendu

Vals turistima: Dođite u Pariz, trošite, uživajte…

Premijer Francuske Manuel Vals pozvao je turiste iz celog sveta da dođu u Pariz, potroše novac i uživaju u kulturnim znamenitostima francuske prestonice da bi joj pomogli nakon tragičnih terorističkih napada.

„Dođite u Pariz, bićete bezbedni“, rekao je Vals za francuski radio Evropa 1, obraćajući se, kako je naveo, svim turistima koji su nedavno otkazali putovanja u glavni grad Francuske, prenosi agencija Frans pres.

„Trošite, uživajte, vreme je praznika, vratite se na koncerte, u pozorišta i bioskope“, rekao je francuski premijer.

Ekonomske posledice napada džihadista na popularne pariske lokacije, uključujući koncertnu dvoranu Bataklan, restorane i kafiće, još nisu procenjene.

Hoteli i restorani, međutim, navode da beleže pad broja posetilaca posle napada i zabrinuti su za predstojeću božićnu i novogodišnju sezonu, koja je po tradiciji za njih najberićetnija. Prema podacima sindikata hotelske industrije UMIH, kafići i restorani beleže pad posete od oko 40 odsto u odnosu na isti period lane.

Prema preliminarnoj proceni Ministarstva privrede Francuske, teroristički napadi mogli bi da dovedu do pada bruto domaćeg proizvoda od 0,1 odsto u narednim mesecima, što bi, izraženo u novcu, predstavljalo štetu od oko dve milijarde evra.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar