U trendu

Varufakis podneo ostavku, Statakis novi ministar finansija?

Grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo je jutros ostavku „da bi olakšao premijeru Aleksisu Ciprasu pregovore sa stranim poveriocima“, uprkos grčkom „ne“ sa 61,31 odsto glasova protiv predloženih mera štednje stranih poverilaca na referendumu održanom dan ranije.

Varufakis je naveo nedugo posle saopštavanja rezulatata referenduma da pojedini ministri finansija evrozone i kreditori ne bi voleli da on prisustvuje sastancima i da je grčki premijer Aleksis Cipras ocenio da bi njegova ostavka „moigla da pomogne u postizanju sporazuma“ te da zbog toga on napušta mesto ministra finansija.

Prema prebrojanim 95,63 odsto glasova, 61,31 odsto glasača je reklo „ne“ novom predlogu međunarodnih kreditora, dok je 38,69 odsto birača zaokružilo „da“ na juče održanom referendumu u Grčkoj.

Izlaznost biraca je bila 62, 49 odsto, saopštilo je noćas grčko Ministrastvo unutrašnjih poslova, javila je grčka novnska agencija ANA.

Grčki premijer Cipras dobio je odobrenje predsednika Prokopisa Pavlopoulosa da danas sazove savet lidera političkih partija da bi ih informisao svom stavu i čuo njihove predloge pred novi pregovarački ciklus sa međunarodnim kreditorima koji se ocekuje da će uskoro početi.

Agencije su jutros javile da je grčki ministar finansija Janis Varufakis podneo ostavku „da bi olakšao premijeru pregovore sa stranim poveriocima“.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker održaće tokom jutra telefonom će o Grčkoj razgovarati sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom, predsednikom Evropske centralne banke Mario Draghijom i predsednikom Evrogrupe Jeroenom Dijšelbloemom.

Evropski samit će biti održan sutra (u utorak) u Briselu kako bi razgovarali o budućim planovima posle jučerašnjeg referenduma u Grčkoj, a kome predhodi hitan sastanku Evrogrupe.

Tusk je, na svom tviter nalogu najavio, da će Evropski samit biti sutra u 19:00 (po grčkom vremenu) da bi „razgovarali o situaciji posle referenduma u Grčkoj“, prenela je grčka agencija ANA.

Ponovno pokretanje pregovora Grčke i njenih međunarodnih kreditora može početi samo odlukom Evrogrupe, navode evropski diplomatski izvori.

Prema istim izvorima, pregovori ne mogu početi odmah, jer program za Grčku istice sutra (u utorak), a Evropska komisija nije dobila odgovarajuću naredbu od strane Evrogrupe, navodi ANA.

Grčki ministar ekonomije i koordinator u pregovorima sa međunarodnim kreditorima Jorgos Statakis pominje se kao potencijalni kandidat koji bi danas mogao da zameni Janisa Varufakisa koji je jutros dao ostavku na funkciju ministra finansija.

Novi grčki ministar finansija umesto Varufakisa biće imenovan nakon sastanka političkih lidera koji treba da počne danas u 10,00 časova, rekao je portparol vlade u Atini, preneo je Rojrets.

 

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar