U trendu

Vaščikovski: Dogovor s Rusijom više ne važi

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski izjavio je u Minhenu na Forumu o bezbednosti da dogovor NATO i Rusije iz 1997. godine više ne važi zato što se Rusija promenila, tako da NATO mora da razmotri kako da demonstrira volju da zaista štiti svoje istočno krilo.

„Tada se radilo samo o uveravanju. Sada moramo da mislimo o sadašnjici, kako da pomoću našeg prisustva zastrašimo, kako možemo da demonstriramo našu volju da zaista želimo da branimo naše istočno krilo“, kazao je Vaščikovski, prenela je današnja Gazeta viborča.

Poljski ministar podsetio je tokom debate u subotu na forumu u Minhenu da je deklaracijom iz 1997. godine NATO obećao Rusiji da neće u novim postkomunističkim članicama koje su svojevremeno bile potpisnice Varšavskog pakta razmeštati savezničke jedinice niti graditi baze, a u drugom delu deklaracije se obavezao na komunikaciju sa Rusijom.

„Taj prvi deo deklaracije prestao je da važi. Deklaracija je iz potpuno drugačije političke situacije kada je Rusija bila drugačija. Drugačija je bila i bezbednosna situacija“, kazao je Vaščikovski, ali je naglasio da drugi deo te deklaracije o obavezi komunikacije sa Rusijom i dalje važi.

Poljski ministar spoljnih poslova upozorio je da dogovori sa samita NATO iz Njuporta prošle godine ne garantuju bezbednost Poljskoj, zato što zapadne zemlje Alijanse brane stalno razmešteni vojnici i baze, dok Srednja Evropa, odnosno istočno krilo NATO ima niži rang bezbednosti.

„Ne tražimo privilegije, već ravnopravni tretman. Moramo da izjednačimo oba krila. Ne interesuje nas neko simbolično prisustvo savezničkih vojnika već istinska odbrana na prvoj liniji“, rekao je Vaščikovski.

Poljska se nada da bi na samitu NATO u julu u Varšavi mogla za istočno krilo NATO prema Rusiji da izdejstvuje razmeštanje većeg broja savezničkih vojnika i premeštanje infrastrukture, makar nove baze u kojima bi bila teška vojna tehnika, naoružanje i gorivo, kako u slučaju potrebe vojnici koje bi NATO mogao da pošalje brže ne moraju da čekaju na oružje i tehniku, već da mogu da reaguju hitno.

SAD su odlučile da za period od oktobra ove godine i narednu godinu izdvoje 3,4 milijarde dolara za jačanje istočnog krila NATO a zvanična Varšava se nada da će dobar deo iskoristiti Poljska i baltičke republike.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar