U trendu

Vašington i Moskva i dalje sukobljeni oko Sirije

U sedištu UN u Njujorku, gde je u toku zasedanje Generalne skupštine svetske organizacije, danas će biti održana dva odvojena skupa indirektno posvećena sukobu u Siriji, na kojima će se nastaviti sučeljavanja Rusije i SAD oko pristupa rešavanja tog pitanja, i posebno oko uloge sirijskog predsednika Bašara al Asada.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predsedavaće sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj borbi protiv terorističke pretnje, pre svega grupe Islamska država koja deluje u Iraku i u Siriji.

Zatim će na drugom sastanku glavna tema biti migraciona kriza kao posledica sirijskog sukoba zbog koga je talas izbeglica, uglavnom Sirijaca, preplavio Evropu.

Na sastanku Saveta bezbednosti Moskva će predložiti nacrt rezolucije protv terorizma, najavio je zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Mihail Bogdanov.

Rusija se zalaže za veliku koaliciju protiv Islamske države, koja bi uključila vlasti u Damasku i Teheran, i želela bi odobrenje UN da bi joj dalo međunarodni legitimitet.

U međuvremenu Rusija je poslala svoju vojsku na zapadu Sirije, uporište režima Bašara al Asada i povećala isporuku oružja sirijskim vladinim snagama.

Vašington već godinu dana vodi veliku vazdušnu kampanju protiv Islamske države u Iraku i u Siriji, ali bez velikog uspeha, i insistira na tome da Bašar al Asad ode s vlasti. SAD smatraju da on ne može biti deo rešenja sirijskog sukoba, dok Rusija smatra da jedino sa Asadom i njegovom vojskom postoje šanse da se pobede ekstremisti Islamske države.

Na drugom skupu posvećenom migracionoj krizi danas se očekuje da će mađarski premijer Viktor Orban braniti svoj čvrst stav, ukazujući da se priliv izbeglica ne smanjuje, 515.000 ljudi je došlo od januara, i da velika većina prelazi preko njegove zemlje.

Mađarska će predložiti u UN uvođenje svetskih kvota za raspodelu izbeglica koji ne treba po Orbanovom mišljenu samo da budu na teret Evrope, rekao je juče šef mađarske diplomatije Peter Sijarto u UN.

Generalni direktor Svetske organizacije za migracije Vilijam Lejsi Sving je izrazio žaljenje što je Evropa podeljena oko pitanja izbeglica i istakao da još treba dug put da se pređe da bi se definisala dugoročna globalna politika i podelile odgovornosti.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar