U trendu

Vašington pojačao bezbednost za neke letove sa Bliskog Istoka

Vašington je zatražio od nekih aerodroma na Bliskom Istoku da pooštre bezbednosne mere za letove ka SAD „iz predostrožnosti“, posle pada ruskog aviona u Egiptu, rekao je danas američki ministar za unutrašnju bezbednost Jeh Džonson.

„Kako napreduje istraga o nesreći stalno ćemo procenjivati te mere i odlučivati da li treba donositi dodatne promene“, dodao je Džonson u saopštenju. 

„Identifikovali smo odredjen broj privremenih strožih mera, mera predostrožnosti u vezi bezbednosti letova za SAD sa nekih aerodroma u regionu“, rekao je on. 

Radi se o povećanoj kontroli predmeta koji se unose u avione, procenjivanje aerodroma zajedno sa medjunarodnim partnerima, kao i druge „vidljive ili nevidljive“ mere, dodao je. 

Te mere se dodaju na mere koje su već uvedene prošlog leta za neke strane aerodroma, a koje su usvojile i neke evropske zemlje, saveznici SAD. 

Jedan izvor blizak istrazi o padu ruskog aviona A321 na Sinaju u Egiptu procenio je danas da  analiza crnih kutija zajedno sa drugim indikacijama, „jako podržava“ pretpostavku da se radi o napadu.   

Avion Erbas A321 ruske kompanije Metrodžet sa 224 putnika i članova posade srušio se 31. oktobra na putu od egipatskog letovališta Šarm el Šeik do Sankt Peterburga 23 minuta nakon poletanja. Niko nije preživeo.

Američki i britanski zvaničnici su rekli da strahuju da je bomba eksplodirala tokom leta, dok su ruski zvaničnici rekli da će ispitati sve moguće uzroke pada aviona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.