U trendu

Vašington šalje pojačanja svojim specijalcima u Sirji i Iraku

Vašington je spreman da pošalje pojačanja za pedesetak pripadnika specijalnih snaga rasporedjenih na severu Sirije i jedinicu specijalnih snaga u Irak za operacije protiv Islamske države, rekao je danas američki ministar odbrane Ešton Karter.

U Siriji „gde budemo našli nove mogućnosti da ojačamo“ grupu specijalaca koji su već na terenu, bićemo spremni to da uradimo, rekao je Karter u obraćanju u Odboru za oružane snage Predstavničkog doma američkog Kongresa u Vašingonu.

U Irak SAD šalju „specijalizovanu jedincu da pomogne iračkim snagama i kurdskim pešmergama“ da sprovode napade na terenu protiv Islamske države, dodao je Karter.  On je rekao se to radi u saglasnosti sa iračkom vladom.

Američke snage će moći da sprovode i „jednostrane operacije“ u Siriji.

Karter je rekao da će pripadnici američkih specijalnih snaga moći da izvode napade, oslobadjaju taoce i hvataju vodje Islamske države.

Medjunarodna koalicija od 65 zemalja na čelu s SAD sprovodi kampanju vazdušnih udara protiv ekstremista i u Siriji i u Iraku. Islamska država zauzela je velike delove Iraka i Sirije u leto 2014.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.