U trendu

Većina povređenih u ratu u pojasu Gaze su deca

Većina povređenih u prošlogodišnjem ratu u pojasu Gaze, koji su još na lečenju, su deca, saopštila je danas međunarodna organizacija Lekari bez granica (Medecins sans frontieres – MSF).

Pre tačno godinu dana, izraelska vojska je pokrenula ofanzivu na pojas Gaze. Tokom 50 dana rata, 2151 Palestinac je poginuo, od kojih 551 dece. Na izraelskoj strani su poginule 73 osobe, među kojima 67 vojnika.

MSF je naveo da je više od 10.000 Palestinaca povređeno, od kojih 7.000 žena i dece.

„Posle godinu dana, većina pacijenata kojima je potrebna naša pomoć u hirurgiji i fizikalnoj terapiji ima manje od 18 godina“, navodi se u saopštenju te organizacije.

Izrael je 8. jula 2014. najpre pokrenuo vazdušnu, potom i kopnenu vojnu operaciju na pojas Gaze kako bi odgovorio na raketne napade sa tog područja na jug Izraela.

Savet UN za ljudska prava usvojio je 3. jula u Ženevi rezoluciju u kojoj se poziva da pred lice pravde budu izvedeni svi počionici zločina za vreme tog kratkog izraelsko-palestinskog rata.

Rezolucija je usvojena posle junskog izveštaja istražne komisije UN o konfliktu u Gazi u kojem se zaključuje da postoji mogućnost da su u tom sukobu „počinjeni ratni zločini“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.