U trendu

Velika Britanija da primi decu iz Kalea

Velika grupa slavnih ličnosti medju kojima su glumci Idris Elba, Helena Bonam Karter, Benedikt Kumberbač i Kristin Skot Tomas pozvali su danas britanskog premijera Dejvida Kamerona da prihvati decu bez pratnje blokirane u naselju u Kaleu u Francuskoj, koji imaju porodicu u Britaniji.
Kako se navodi u otvorenom pismu britanskom premijeru koje je potpisalo oko 150 poznatih ličnosti, nedavno najavljen plan policije u Kaleu da uništi južni deo naselja sa migrantima, takozvanu Džunglu, uništiće, ako se to dozvoli, privremene kuće više od 3.000 ljudi, medju kojima i 443 dece.

Oni pozivaju britansku vladu da „pokrenu ubrzan proces spajanja porodica prema propisima Dablin Tri, da bi svi maloletnici koji trenutno žive u kampovima u Kaleu i Dankerku koji imaju porodicu u Velikoj Britaniji mogli da se pridruže svojoj rodbini“.

Britanski sudovi su krajem januara odobrili da se tri tinejdžera i jedan mladji hendikepiran Sirijac koji su živeli u „Džungli“ pridruže članovima svoje porodice u Velikoj Britaniji uz naglasak da se radi o „izuzetnom“ slučaju.

Potpisnici pisma takodje traže od britanske vlade da obezbedi da deca koja nemaju prava da dodju u Veliku Britaniju budu zaštićena u Francuskoj i da ubede francuske vlasti da odlože odluku o uklanjanju drugih delova kampa u Kaleu dok ga svi maloletnici koji tu trenutno žive nisu napustili.

Francuske vlasti su prošlog petka najavile novu fazu uklanjanja naselja „Džungla“ u Kaleu, najvećeg nehigijenskog naselja u Francuskoj gde živi oko 4.000 migranata koji se nadaju da će uspeti da stignu do Velike Britanije.

Francuske vlasti su krajem januara iz bezbednosnih razloga iz tog naselja evakuisali oko 600 migranata, a sada planiraju da isprazne polovinu površine „Džungle“.Ostale fotografije uz tekst

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.