U trendu

Veliki problemi, a malo vremena za novog brazilskog predsednika

Novi brazilski predsednik Mišel Temer ima „neuobičajno“ malo vremena da se izbori sa nizom problema u toj zemlji, koji su doveli do smene donedavne predsednice Dilme Rusef, počevši od unapređenja stanja jedne od najvećih svetskih ekonomija, ocenjuje AFP.

Kako navodi francuska agencija, smena Rusefove sa mesta predsednice Brazila bila je „trijumf“ za njenog nekadašnjeg zamenika, ali on sada ima samo dve godine i četiri meseca do kraja 2018. godine, koliko je ostalo od njenog drugog mandata, da se izbori s „neubičajnom, čak obeshrabrujućom, listom zadataka“.

Brazil je u najvećoj recesiji od tridesetih godina prošlog veka, te je Temerova najveća nada da može da preokrene ekonomiju, navodi francuska agencija.

Nezaposlenost u Brazilu je, kako podseća, porasla na 11.6 odsto od maja do jula, dok se beleži smanjenje BDP-a od 0,6 odsto u drugom kvartalu.

Nakon polaganja zakletve u sredu, Temer je obećao da će „povratitu snagu“ brazilske ekonomije i vratiti zemlju „na pravi put“.

Brazilski Senat smenio je u sredu sa položaja levičarsku predsednicu Rusef zbog kršenja budžetskih zakona, čime je okončana procedura opoziva koja je polarizovala ovu latinoameričku zemlju i paralisala njenu politiku u proteklih devet meseci.

Temer, bivši zamenik Rusefove, par sati posle njene smene je položio zakletvu a potom održao i prvi sastanak kabineta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.