U trendu

Veto na velike količine šećera u bebi hrani

Poslanici Evropskog parlamenta stavili su danas veto na nacrt predloga Evropske komisije koji dozvoljava da u hrani za bebe bude tri puta više šećera od količine koju je propisala Svetska zdravstvena organizacija.

Na zasedanju u Strazburu poslanici su poručili da se novorodjene bebe i mala deca moraju zaštiti od gojaznosti i da hrana za bebe koja se proizvodi i prodaje na teritoriji EU mora imati onu količinu šećera koju predlaže SZO.

„Današnje glasanje važan je korak koji garantuje da će regulative EU o hrani za bebe braniti njihovo zdravlje. Predlog EK dozvolio bi veće količine šećera u hrani za najmladje od onih koje propisuje SZO. Veliki unos šećera kod najmladje dece dovodi do prekomerne gojaznosti i niza zdravstvenih problema“, izjavila je poslanica Zelenih Kejt Tejlor.

Evropski poslanici predložiće državama članicama EU da dodatno smanje količine šećera i konzervansa u prehrambenim proizvodima za decu.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje potpuno odsustvo ili ne više od 10 odsto šećera u ishrani dece. Medjutim, Evropska komisija dozvolila je proizvodjačima da u hranu za bebe stavljaju tri puta više šećera od propisanih količina.

Poslanici EP poručuju da je nepravilana ishrana kod dece jedan od najvećih uzročnika bolesti i preveremene smrti na globalnom nivou, veći od pušenja, alkohola ili koriščenja psihosotropnih supstanci.
 
EP razmatraće i zabranu korišćenja GMO namirnica u hrani za bebe.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.