U trendu

Vikiliks objavio mejlove direktora CIA Džona Brenana

Organizacija za uzbunjivanje Vikiliks objavila je danas materijal koji sadrži privatne mejlove direktora CIA Džona Brenana.

Materijal je skinuo sa Brenanovog imejla haker, učenik srednje škole, koji se protivi načinu na koji se vodi američka spoljna politika, preneo je AP.

On je rekao da se predstavio kao jedan od zaposlenih u američkoj kompaniji Verizon, jednom od najvećih američkih provajdera bežičnih telekomunikacijskih usluga i prevarivši jednog od zaposlenih otkrio Benanove lične podatke.

Za sada se ne zna da li je kompromitovana bilo koja bezbednosna informacija od nacionalnog značja, ali su otkriveni broj socijalnog osiguranja Brenanove supruge i imena ljudi sa kojima je radio u CIA.

Šifra koja je otkrivena je datirana pre nego što je Brenan počeo da radi kao savetnik za borbu protiv terorizma u Beloj kući.

CIA optužila Vikiliks za zlonamernost

Američka Centralna obaveštajna agencija optužila je Vikiliks da je zlonamerna zbog objavljivanja materijala za koji tvrdi da je „skinut“ sa privatnog mejla Brenana.

„Privatni elektronski podaci Brenanove porodice su poharani u zloj nameri i distribuirani preko interneta. Takav napad je mogao da se dogodi bilo kome i treba ga osuditi, a ne promovisati“, saopštila je CIA.

CIA dodaje da za sada nema indikacija da je objavljena bilo kakva poverljiva informacija, ali da je „curenje informacija“ u svakom slučaju velika neprijatnost za agenciju, doj je Vikiliks najavio da će u narednim danima objaviti još materijala, preneo je AFP.

Među juče objavljenim materijalom nema nikakvih dokumenata od najveće tajnosti, prenela je francuska agencija.

Vikiliks je naveo da je Brenan „u nekoliko navrata koristio svoj privatni mejl vezan za nekoliko obaveštajnih projekata“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar