U trendu

Više od 500 boraca stradalo u borbama za Alep

Više od 500 boraca sirijskih i pobunjeničkih snaga poginulo je za nedelju dana u borbama za Alep u istoimenoj provinciji i drugom gradu po veličini na severu Sirije, saopštila je sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava, javila je agencija Frans pres.

„Više od 500 boraca iz redova režimskih i drugih snaga, pobunjenika i džihadista, stradalo je u Alepu od prošle nedelje do danas. Većina poginulih su pobunjenici koji su stradali u vazdušnim napadima“, izjavio je direktor opservatorije Rami Abdel Rahman.

Snage Bašara el Asada koriste vazdušne napade u borbi protiv pobunjeničkih grupa koje ne poseduju avijaciju.

Pobunjenici su 31. jula uz pomoć džihadista iz grupe Fateh al Šam pokrenuli kontra-ofanzivu na jugu Alepa da bi razbili opsadu sirijskih snaga u tom gradu.

Agencija AP javila je da su pobunjenici danas pokrenuli novu ofanzivu u Alepu gde su u toku sukobi i vadušni udari na južnim obodima tog grada.

Neimenovani vojni izvori izjavili su agenciji SANA da je „veliki broj“ pobunjenika napao vojnu školu u Alepu i dodao da vladine snage pružaju otpor.

Prema njegovim rečima, tom napadu su prethodile eksplozije automobila bombe na tom području.

Od 31. jula je stradalo, pored 500 boraca i najmanje 130 civila i to pretežno u četvrtima Alepa pod kontrolom Asadovih snaga.

Grad Alep u istoimenoj provinciji podeljen je od 2012. godine na četvrti pod kontrolom pobunejnika i sirijskih snaga.

Stanovnici Alepa kojih ima od 250.000 do 300.000, žive pod opsadom od 17. jula, zbog čega je otežana dostava humanitarne pomoći.

Više od 280.000 ljudi poginulo je u petogodišnjem gradjanskom ratu u Siriji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.