U trendu

Više od hiljadu izbeglica krenulo peške iz Budimpešte ka Austriji

Više od hiljadu izbeglica koji su danima bili blokirani na žlezničkoj stanici Keleti u Beču krenulo je danas peške ka Austriji pošto ih austrijske vlasti sprečavaju da idu vozovima ka zapadu.

Sa stvarima u rukama i rancima na leđima krenuli su kroz Budimpeštu u koloni dugoj oko kilometar, na put dugom  175 kilometara do austrijske granice.

Izbeglice, mnogi od kojih su Sirijci koji beže od rata, žele da stignu do Nemačke ili neke druge zapadnoevropske zemlje i izbegnu da budu registrovani u ekonomski slabijoj Mađarskoj odakle postoji veća verovatnoća da će ih vratiti nazad u zemlju porekla.
nego iz drugih zapadnoevropskih zemalja. 

Policija ih nije zaustavljala dok su išli kroz Budimpeštu.

Jedan 23-ogodišnji Sirijac iz Alepa pokazao je novinarima AP-a kako je svoje otiske prstiju skinuo kiselinom da ne bi bio registrovan u Mađarskojda.

Međunarodni železnički saobraćaj obustavljen je četvrti dan na budimpšetanskoj stanici Keleti, gde se prema proceni izveštača stranih agencija, nalazi preko 2.000 migranata koji i dalje čekaju u očajnim uslovima da vozovi prorade.

Oko 500 migranata nalazi se blokirano u vozu u mestu oko četrdeset kilometra od Budimpešte odakle odbijaju da izađu da budu registrovani u obližnjem izbegličkom centru.

U Mađarsku, jednu od glavnih zemalja na putu izbeglica ka centralnoj Evropi samo juče je stiglo 3.300 novih izbeglica, saopštio je danas Visoki komesarijat UN za izbeglice (UNHCR).

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.