U trendu

Višegradska grupa protiv dodatne preraspodele izbeglica

Predsednici vlada zemalja Višegradske četvorke u načelu prihvataju nove predloge Turske i Evropske unije za rešavanje izbegličke krize sa jučerašnjeg samita u Briselu, medjutim, upozorili su kategorično da ne dolazi u obzir nikakva nova dodatna preraspodela izbeglica koje stižu iz Turske.

„Višegradska grupa je kazala da ne dolazi u obzir da iz novog dogovora s Turskom dodju neke nove obaveze. Zato sve odluke članica EU o migrantima u Turskoj mogu da se realizuju samo u okviru postojećih mehanizama za relokaciju“, kazao je nakon samita slovački premijer Robert Fico, javljaju danas slovački mediji. 

Slovački premijer rekao je da je u zaključcima sa samita navedeno da Slovačka i dalje insistira na tužbi sudu zato što je EU nametnula Slovačkoj kvote za prijem izbeglica, a atmosferu na samitu opisao kao „tursku pijacu“.

„Ne može to tako da dobijemo papir u kome lete milijarde kao patke na pijaci i gde su opisane stvari koje vidimo prvi put“, kazao je slovački premijer, a i predsednik češke vlade Bohuslav Sobotka apelovao je na šefove država i vlada Unije da održe minimalnu kulturu dijaloga.

„Mislim da je novi plan zanimljiv put koji bi trebalo da razmotrimo. Zemlje članice, medjutim, ne bi trebalo da prime više izbeglica iz Turske od broja na  koji su se već obavezale“, kazao je nakon samita Sobotka.

Po njegovoj oceni, Češka bi trebalo da stane na tih maksimalno 4.800 izbeglica iz Sirije iz prethodno usvojenog mehanizma realokacije.

„To bi bilo sasvim dovoljno. Kao prvo, biće to Sirijci, kao drugo, proći će kroz bezbednosne provere, kao treće insistiramo da u taj program puste samo one Sirijce koji nisu ilegalno ulazili na teritoriju EU“, kazao je češki premijer.

Sobotka se u ime Češke zalaže za to da Sirijci koji su se već registrovali na grčkim ostrvima i bili bi vraćeni u Tursku nemaju pravo da više traže preseljenje u Evropu.

Novom planu dogovora sa Turskom o kome bi trebalo da odluči naredni samita EU 17. marta, nadu daje i poljska premijerka Beatra Šidlo, koja je na povratku sa samita izjavila da je glavno to što je u zaključke jučerašnjeg samita ušao zahtev Poljske da novi dogovor ne povuče za sobom nove kvote i novi mehanizam preraspodele.

Šef poljske diplomatije Vitold Vaščikovski naveo je i  dva dodatna uslova  na kojima insistira Poljska a to je da odbija da prima izbeglice koji bi prinudno a ne izričito svojom voljom tražili azil baš u Poljskoj i da Varšava insistira da bezbednosnu proveru u izbegličkim centrima i logorima obave direktno poljske službe.

„Ako dobijemo pristup u izbegličke centre u Lampeduzi i u Grčkoj da možemo da napravimo selekciju, tada ćemo ih primiti. Problem je kod vas. Ne možete vi da birate, a onda da ih šaljete nama“, rekao je Vaščikovski italijanskim medijima, prenela je danas poljska televizija TVN24.

Vaščikovski je i povodom postojećih kvota rekao da je prinudna relokacija izbeglica čisto gubljenje vremena, jer će te izbeglice ionako nastojati da dopru do zemalja u kojima bi imali veću socijalnu pomoć.

On je u intervjuu za italijanski list Korijere dela sera odbacio optužbe da Poljska, Češka, Slovačka i Madjarska koje, kao Višegradska četvorka, izbeglice ne žele, miniraju evropsku solidarnost, i ponovio tezu koju je već ranije demantovala Ukrajina, da je Poljska navodno primila milion izbeglica iz Ukrajine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar