U trendu

Viteker pozvao lidere da pomognu mladim ljudima

Američki glumac i ambasador dobre volje UN Forest Viteker pozvao je svetske lidere da utiču na svoje vlade da pomognu mladima,  deci – bivšim vojnicima u Ugandi, Južnom Sudanu i Majnmaru, članovima bandi u Meksiku i SAD, siročićima u Siriji i drugim zemljama.

Oskarovac i specijalni izaslanik Uneska za mir i pomirenje rekao je na otvaranju Četvrte svetske konferencije Interparlamentarne unije u ponedeljak u Njujorku da se mnogo mladih ljudi širom sveta oseća marginalizovano, jer ih niko ne sluša i veruju da je njihov jedini izlaz nasilje i ekstremizam.

On je kazao da je tokom decenije rada s mladim ljudima zaključio da oni dele „duboko i široko rasprostranjeno nezadovoljstvo zbog političkog status kvoa“ i da se bore da „definišu svoj identitet i otkriju svoje ciljeve“.

„Morate da im pomognete da pronađu svoj put kako bi mogli da izdrže. Morate da pokažete da je svaki pojedinac važan i da svaka osoba u demokratiji ima moć i delotvornost. Morate da ih ubedite da se ponovo nadaju“, rekao je Viteker pred parlamentarcima iz više od 120 zemalja na skupu u sedištu UN.

On je upozorio da će u suprotnom u svetu ojačati ekstremizam, netolerancija, nasilje i rasizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.