U trendu

Vlada Libana pod pritiskom posle masovnih demonstracija

Pritisak na Vladu Libana povećao se danas, dan posle najmasovnijih demonstracija u istoriji te zemlje u organizaciji civilnog društva, na kojima je Vladi dato do utorka da nađe rešenje za problem smeća u Bejrutu. 

„Vaš čas je kucnuo“ upozorila je političke vođe građanska inicijativa čiji naziv u prevodu sa arapaskog znači „Smrdite“ i zapretila eskalacijom protesta ako se zahtevi ne ispune u roku. 

Vlada do večeras nije reagovala na tu pretnju. Predsednik Skupštine Libana, Nabih Beri potvrdio je tokom skupa svog šiitskog pokreta Amal da zahtevi ne mogu biti ispunjeni dok je na vlasti sadašnja vlada, a na jučerašnjim protestima tražilo se i njeno zbacivanje. 

„Prvo građani“, „Pad korumpiranih vlasti“, „Dosta nam je“ bili su slogani demonstranata na skupu u subotu, što odražava nezadovoljstvo Libanaca koji smatraju da nikakva prava reforma nije sprovedena od kraja građanskog rata 1990. godine.

Narod je posebno gnevan zbog korupcionaških skandala i nedostatka osnovnih usluga kao što su snabdevanje strujom i vodom. Posle nedelju dana velikih protesta, više desetine hiljada ljudi je u subotu protestovalo u centru Bejruta. 

Niz protesta ovog meseca je podstaknut gomilanjem smeća čitavog leta, a u Bejrutu su to prava brda, jer je Vlada zatvorila glavnu deponiju, a da nije pripremila drugu.

Uz rešavanje hitnog problema sa smećem, demonstranti su zahtevali izbore jer je Skupšina Libana posle izbora poslednji put održnih 2009, dvaput sebi produžila mandat zbog dubokih političkih podela.

Pokazalo se da poslanici nisu u stanju ni da izaberu šefa države, te je to mesto upražnjeno još od maja 2014. godine.

Demonstranti zahtevaju ostavku ministra za okolinu Mohamada Maknuka, suđenje odgovornima za nasilje nad demonstrantima prethodnog vikenda, kao i ostavku ministra unutrašnjiih poslova Nohada Maknuka.

Libanski sistem je zasnovan na podeli vlasti među raznim nacionalnim i verskim zajednicama. Još od proglašenja nezavisnosti 1943. garantovana je jednakost muslimana i hrišćana, što je jedinstveno na Bliskom istoku. 

Vlasti su optužene za korupciju, rasipanje novca, razorni građanski rat (1975-1990) i stalne krize, a sve se pogoršalo 2011. godine, izbijanjem rata u susednoj Siriji. 

Većina političa slaže se sa pokretom koji ih kritikuje, ali nemaju odgovora na njihove zahteve.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar