U trendu

Vlada usvojila mere protiv Izraelaca koji napadaju Palestince

Izraelska vlada odobrila je danas nove mere protiv Izraelaca koji napadaju Palestince, a premijer Benjamin Netanjahu je rekao da će njegova vlada imati „nultu toleranciju“ za jevrejske ekstremiste.

Izraelski vojno bezbednosni kabinet, neka vrsta „unutrašnjeg kabineta“ u okviru Vlade, izdao je saopštenje večeras u kome se kaže da je bezbednosnim agencijama naređeno da „preduzmu sve neophodne korake da uhapse odgovorne i preduprede buduće slične akte“.

Ova odluka dolazi posle dva napada koji su poslednjih dana šokirali Izraelce: u petak je počinilac za koga se veruje da je jevrejski ekstremist podmetnuo požar u jedan palestinski dom na Zapadnoj obali kojom prilikom je stradala jedna beba. Dan ranije, ultra-ortodoksni Jevrejin nožem je napao kolonu slavljenika na Paradi ponosa u Jerusalimu, ranivši pritom 6 učesnika, a jedna ubodena devojka danas je preminula od rana.

U saopštenju bebzbednosnog kabineta kaže se da danas donesene mere podrazumevaju „administrativni pritvor“ koji znači da se pritvorenik može mesecima čak i godinama držati u pritvoru bez optužbe. Izrael je svojevremeno, podseća agencija Asošiejted pres (AP), branio administrativni pritvor koji je bio donet i usmeren protiv Palestinaca kao neophodnu meru za sprečavanje terorističkin napada.

Na svom nedeljnom susretu s Vladom, Netanjahu je rekao da je Izrael bio ujedinjen protiv „kriminalaca u našem narodu“.

Izrael je odlučan da se bori protiv „mržnje, fanatizma i terorizma sa bilo koje strane“, naglasio je Netanjahu. „To je stvar elementarne humanosti i to je u temelju naših prosvećenih jevrejskih vrednosti“.

Hiljade Izraelaca izašlo je na ulice tokom proteklog vikenda da bi protestovalo protiv napada i upozorilo na radikalne i nasilne ogranke u religioznoj zajednici Izraela.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se i večeras na jerusalimskom centralnom Cionističkom trgu da iskaže protest čim je objavljena vest da je devojka povređena na Paradi ponosa umrla.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.