U trendu

Vladajuća partija Azerbejdžana osvojila veliku većinu na izborima

Vladajuća partija u Azerbejdžanu osvojila je veliku većinu na parlamentarnim izborima u nedelju koje je bojkotovala opozicija, pokazuju skoro potpuni zvanični rezultati. 

Partija predsednika Ilhama Alijeva, na vlasti 12 godina u toj zemlji, Jani Azerbejdžan (Novi Azerbejdžan), osvojila je najmanje 69 od 125 mesta u parlamentu, saopštila je izborna komisija posle prebrojanih 91 odsto glasova.

Od dolaska Alijeva na vlast 2003. ni jedne izbore nisu medjunarodni posmatrači ocenili kao demokratske. Pre ovih izbora opozicija i nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava optužile su vladu da je uhapsila brojne opozicionare i ograničila kapacitet partija da vode kampanju. 

Opozicija nije gajila nikakve iluzije, navodi agencija Frans pres. Tokom glasanja vodja opozicionog pokreta Musavat Isa Gambar rekao je da je pobeda partije predsednika Alijeva odlučena unapred „u nedostatku jakih opozicionih kandidata i zbog brojnih neregularnosti“.

Glavne opozicione partije, medju kojima i Nacionalni savet demokratskih snaga (CNFD), Musavat i Demokratska partija Azerbejdžana, bojkotovale su izbore, ocenivši da su oni samo privid izbora. 

Medjutim, s druge strane, savetnik predsednika Ali Gasanov rekao je za Frans pres da su izbori održani na  potpuno transparentan i demokratski način. 

Ukupno 5,9 miliona glasača moglo je da glasa za 125 članova parlamenta za narednih pet godina. Izlaznost je bila 55,7 odsto, prema navodima izborne komisije. 

Organizacija ze evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) odbila je da pošalje medjunarodne posmatrače zbog restrikcija koje su uvele vlasti. 

Svaki oblik suprotstavljanja vlasti kažnjavaju se u ovoj zemlji bogatoj naftom, a nevladine organizacije za odbranu ljudskih prava navode da se situacija pogoršala od kada je predsednik izabran treći put 2013. godine. 

Amnesti internešenel je navela da je najmanje 20 ljudi sada u zatvoru samo zato što su doveli u pitanje politiku vlade. 

Pre dolaska sadašnjeg predsednika na vlast, njegov otac Hajdar Alijev bio je na čelu Azerbejdžana skoro bez prekida od 1969. do 2003. 

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar