U trendu

Vojne vežbe Južne Koreje i SAD

Južna Koreja objavila je da će zajedno sa SAD održati seriju vojnih vežbi sa teškim naoružanjem i po “realističnim scenarijima“ kao deo odgovora na skorašnje eksplozije kopnenih mina za koji je okrivljena Severna Koreja.

Četiri vežbe, zajedno sa tenkovima, haubicama, jurišnim helikopterima i avionima bombarderima, održaće se narednih nedelja u oblasti 30 kilometara južno od granice sa Severnom Korejom, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

“Ovo će pokazati našu spremnost da se osvetimo za svaki čin provokacije, uključujući izdajničko delo agresije kao što je minski napad“, izjavio je portparol Ministarstva.

Prve vežbe treba da počnu kasnije u toku dana, a poslednje će se održati na kraju meseca, prenosi agencija AFP.

Predsednica Park Geun Hje ponovila je da će se Južna Koreja “snažno reagovati“ na bilo kakvu provokaciju sa Severa.

Vojne vežbe “prema realističnom scenariju“ biće odvojene od redovnih godišnjih “Ulči fridom“ zajedničkih vežbi koje počinju sledećeg ponedeljka i traju dve nedelje.

Godišnje vežbe uvek pokrenu niz vojnih tenzija sa nuklearno naoružanom Severnom Korejom koja ih je više puta osudila kao probe invazije.

Južna Koreja je obećala da će Sever platiti “visoku cenu“ za eksploziju mina u kojoj su prošle nedelje povređena dva vojnika na graničnom prelazu.

Vojska je saopštila da je istraga pokazala da su severnokorejski vojnici krišom prešli granicu i postavili mine duž poznate rute patrole.

Pjongjang još uvek nije odgovorio na optužbe.

Južna Koreja je pojačala bezbednost na granicama nakon eksplozije i, nakon više od decenije, nastavila sa emitovanjem propagandnih poruka Severu korišćenjem jakih zvučnika na granici.

Zvučnici prenose poruke kojima uzdižu Južnu Koreju i njena postignuća tokom perioda kada su bili isključeni zbog zajedničkog dogovora 2004. u periodu zbližavanja dve zemlje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar