U trendu

Vojske SAD i Rusije treba da saradjuju u postizanju primirja u Siriji

Američke koalicione snage i ruska vojska treba da saradjuju na terenu u postizanju prekida vatre u Siriji kako bi on stupio na snagu za nedelju dana, ocenio je danas u Minhenu šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.

„Da bi sve uspelo neophodna je saradnja vojnika na terenu, bilo da je u pitanju humanitarna pomoć ili sve povezano s primenom prekida vatre“, rekao je Lavror, javila je ruska agencija Ria Novosti.

Lavrov je rekao da je od početka ruske vazdušne intervencije u Siriji, 30. septembra 2015. godine, Rusija predlagala vojne kontake s medjunarodnom koalicijom koju predvode SAD.

„Na žalost, SAD su izbegavale da saradjuju u vojoj oblasti… Verujem da su sada shvatili da vojna saradnja ne može da se zaobidje ako želimo rešenje sirijske krize“, dodao je ruski ministar.

Diplomate svetskih sila dogovorili su se na sastanku u Minhenu da dalje rade na privremenom „prekidu neprijateljstava“ u Siriji, bez konkretnih rezultata kako da se obezbedi dugoročni mir u toj zemlji.

Dogovor na marginama bezbednosne konferencije o Siriji deo je kompromisa SAD, koje su želele hitan prekid vatre, i Rusije, koja je predložila da primirje stupi na snagu do 1. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.