U trendu

Vozovi u Danskoj kreću tokom dana

Danska železnička kompanija (DSB) saopštila je jutros da očekuju da će vozovi nastaviti da saobraćaju preko granice sa Nemačkom kasnije u toku dana, pošto je policija naložila obustavu saobraćaja između dve zemlje.

Operater danske DSB naveo je u saopštenju da će pružanje njihovih usluga preko graničnog grada Padborg teći danas normalno, dok će prelaz granice trajektom ostati zatvoren za vozove „zbog policijskog rada na granicama“.

Saopštenje je usledilo pošto su dva voza sa oko 350 izbeglica ostala juče „zaglavljena“ u Rodbiju, na najprometnijem trajektom prelazu od Danske ka Nemačkoj, na oko 135 kilometara jugoistočno od Kopenhagena.

AFP navodi da je posle dugih pregovora, oko 100 njih se složilo da ostane u Danskoj i podnesu zahtev za azil tamo, dok je odobreno da se oko 240 izbeglica iskrca sinoć iz voza, bez intervencije policije.

„Gde su oni otišli. Ne znam. Mislim da su pokupljeni privatnim automobilima ili su taksijem odvezeni dalje. Mi ih više ne pratimo“, izjavio je danski policijski komesar Johan Andersen za dansku novinsku agenciju Ritzau.

U međuvremenu, operater trajektne kompanije „Skandlajnsa“ saopštio je da samo putnicima koji putuju kolima omogućeno da uđu na trajekt između Rodbija i Putgardena u Nemačkoj.

Na te trajekte obično ulaze kako automobili tako i vozovi.

Danska policija juče je takođe zatvorila deo autoputa kod Padborga, na nekoliko sati zbog oko 300 izbeglica, među kojima je bilo mnogo žena i dece.

Policija je navela da je takvu odluku donela „u konsultaciji sa nemačkim vlastima iz bezbednosnih razloga“, navodi AFP.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.