U trendu

Vučić i dalje namerava da balansira imedju Rusije i Zapada

Srpski premijer Aleksandar Vučić, sudeći po sastavu nove Vlade, i dalje namerava da balansira izmedju Rusije i Zapada, ocenjuje današnji moskovski list Komersant.

Dnevnik piše da je interes za sastav nove vlade porastao posle njegove neočekivane posete Moskvi 26. maja i podseća da je predsednik Rusije Vladimir Putin javno izrazio nadu da će u novoj srpskoj vladi „dostojna mesta zauzeti ljudi koji ozbiljno posvećuju pažnju razvoju odnosa Rusije i Srbije“.

List dodaje da su mnogi srpski političari i eksperti to ocenili kao uslov Kremlja za pružanje pomoći Srbiji, ali da u novom kabinetu nisu našli očigledne naznake da je Vučić „uzeo u obzir želje predsednika Rusije“.

Komersant piše da medju onima koji se uslovno mogu ubrojati u proruske političare, svoje pozicije u vladi sačuvao lider Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić. Pored njega, Aleksandar Antić iz SPS-a će rukovoditi srpskom energetikom, gde ključna uloga pripada NIS-u, koji kontroliše Gaspromnjeft, dodaje list.

Dnevnik navodi da od očekivanog utvrdjivanja novog mesta potpredsednika vlade ili specijalnog predstavnika vlade za odnose s Rusijom, na kojem se video lider Srpske narodne partije Nenad Popović, koji ima biznis u Rusiji, tako nije ni došlo. U novi kabinet nisu uključeni ni Demokratska stranka Srbije i Dveri, koji sebe nazivaju proruskim.

„Iz svega toga sledi da Vučić namerava da nastavi da balansira u spoljnoj politici izmedju Rusije i Zapada“, zaključuje dnevnik.

Komersant ocenjuje da će novi test za takav kurs biti poseta premijera Rusije Dmitrija Medvedeva Begradu ove jeseni, tokom koje će neizbežno biti postavljeno pitanje diplomatskog statusa za ruske saradnike u Humanitarnom centru u Nišu, čemu se Beograd do sada protivio zbog oštre negativne pozicije Zapada.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar