U trendu

Vučić i Mogerini o ZSO, telekomunikacijama, energetici

Premijer Srbije Aleksandar Vučić danas je u Briselu razgovarao s visokom predstavnicom Evropske unije (EU) Federikom Mogerini o usaglašavanju dogovora o načelima za uspostavljanje Zajednice srpskih opština (ZSO) na Kosovu, kao i o telekomunikacijama i energetici, a očekuje se da usledi i trojni susret s kosovskim premijerom Isom Mustafom.

Stručni timovi Beograda i Prištine su juče su nastojali da približe ili otklone neke manje, ali i izvesne veće razlike u poimanju dogovora o tim ključnim pitanjima dijaloga.

Jedno od bitnih pitanja jeste da se dođe do saglasnosti o tome da ZSO ima određena izvršna ovlašćenja i da zaposleni u ZSO dobiju status „zaposlenih u državnoj upravi“.

Dosad se tome opirala prištinska strana, ali je to od bitnog značaja za potonje takođe složene pregovore o konačnom utvrđivanju statuta ZSO, preneli su uoči današnje runde dijaloga agenciji Beta evropski politički analitičari i diplomate u Briselu.

Oni su rekli i da visoka predstavnica EU Federika Mogerini snažno zahteva da se postigne dogovor o svim otvorenim pitanjima dijaloga.

Izvori u Briselu su naveli da se očekuje da Vučić i Isa potvrde praktično utanačeni dogovor o telekomunikacijama, dok oko pitanja energetike i dalje ključni spor postoji oko imovine, a to je pre svega elektrana Gazivode.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.