U trendu

Vučić: Regionu potrebna podrška EBRD i EU

Premijer Srbije Aleksandar Vučić ukazao je danas u Londonu na problem narastajćih nacionalizama na Balkanu, ocenivši da je reč o problemu koji se prećutkuje.

„Činjenica je da se to može osetiti svuda u regionu i samo politički slep čovek može se praviti da to ne vidi“, rekao je Vučić na investicionom samitu Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Londonu.

Vučić je rekao da je pred regionom, koji se suočava i sa migrantskom krizom, teška godina i u ekonomskom i u političkom smislu.

On je kazao da sve zemlje regiona teže članstvu u EU i preduzimaju teške korake kako bi joj se približili, ali je dodao i da je EU izgubila magičnu moć koju je imala.

„Želimo da postanemo deo EU i posvećeni smo tome, ali to više nije veliki san kakav je bio u prošlosti…. Moramo još mnogo toga da uradimo, pre svega u pravosudju, borbi protiv korupcije i kriminala… i za to nam je potrebna podrška EBRD-a i EU“, rekao je premijer Srbije.

Vučić je kazao da bi što pre trebalo završiti put Niš-Priština jer, kako je dodao, ako kamioni na administrativnoj liniji prema Kosovu ili na granici prema BiH i Hrvatskoj stoje dva, tri dana, ako su putevi loši, biće problema.

„Ne očekujemo samo da nam neko daje novac, već da nam pomognete u reformama, obrazovanju, političkom podrškom…. Samo stvaranje jedinstvenog tržišta i carina moći ćemo da ostvarimo značajnije rezultate“, dodao je Vučić u obraćanju učesnicima Investicionog samita EBRD-a.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.