U trendu

Vučić sa Mogerini, sledi trilateralni sastanak

Premijer Aleksandar Vučić stigao je danas oko 15.30 u zgradu Evropske službe za spoljne poslove, gde će se uskoro sastati sa visokom predstavnicom Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, u okviru dijaloga Beograda i Prištine na najvišem nivou.

Prethodno se sa Mogerinijevom odvojeno sastao i kosovski premijer Isa Mustafa.

Sastanak dvojice premijera trebalo bi da počne oko 16 sati, a glavna tema bi trebalo da bude primena sporazuma o Zajednici srpskih opština (ZSO).

Na dnevnom redu razgovora na najvišem nivou, kojem posreduje Mogerini, trebalo bi da bude reči i o opštoj političkoj klimi, vladavini prava i presudi Oliveru Ivanoviću, registarskim tablicama, avio-saobraćaju…

Kako je ranije danas izjavila portparolka visoke predstavnice Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančić, na dnevnom redu će se naći otvorena pitanja i srpske, ali i kosovske strane.

Ona je poručila da je nastavak dijaloga važan za obe strane i da je važno da dođe do napretka u implementaciji postignutih sporazuma.

Uprkos izjavama kosovskog premijera Mustafe da neće prisustvovati sastanku zbog izostanka pozitivne preporuke Evropske komisije za liberalizaciju viza za Kosovo u izveštaju objavljenom krajem prošle godine, on je prihvatio poziv za današnje učešće u dijalogu zbog, kako su preneli albanski mediji, usvajanja S SP-a u Evropskom parlamentu i posete pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Hojta Brajana Jia.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je jutros da se danas očekuju teški razgovori, i dodao daje Srbija mnogo učinila za normalizaciju odnosa i sprovela mnogo toga da bi institucionalno Beograd i Priština bili bolje usaglašeni, zbog čega u današnjim razgovorima očekuje ispunjenje obaveza prema njoj.

Đurić je dodao i da se stiče utisak da u Prištini veoma češto „manjka istinske rešenosti“ da se napreduje kroz dijalog i da kosovski Albanci razgovore shvataju kao na sredstvo za ostvarivanje interesa samo jedne strane.

Lajčak: Razgovori nemaju alternativu

Na značaj nastavka dijaloga Beograda i Prištine ukazao je šef slovačke diplomatije Miroslav Lajčak, koji je prošle nedelje u Beogradu izjavio da razgovori nemaju alternativu, da su oni glavni put ka normalizaciji odnosa, da to ne znači priznanje Kosova, već „činjenice da Kosovo postoji“ i da je neophodno rešavanje pitanja u vezi sa svakodnevnim životom na toj teritoriji.

Takođe, Spoljnopolitički odbor Evropskog parlamenta razmotrio je prošlog četvrtka u Strazburu Nacrt rezolucije o Srbiji izvestioca Dejvida Mekalistera koja ukazuje na važnost dijaloga Beograda i Prištine, koji je ključni uslov za članstvo Srbije u EU i u kojoj se traži i sprovođenje sporazuma o Zajednici srpskih opština.

Zamenik ministra spoljnih poslova Kosova Petrit Seljimi tvrdi da Priština ne odbija da formira Zajednicu srpskih opština, kao i da bi narednih dana trebalo da počne rad na njenom statutu.

Osim razgovora o ZSO, na dnevnom redu bi mogle da se nađu i teme koje su u prethodnom periodu dogovorili tehnički timovi obeju strana, poput uspostavljanja avio-saobraćaja između Beograda i Prištine, i slobode kretanja, odnosno upotrebe registarskih tablica.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar