U trendu

Vučić u Briselu sutra razgovara s Kerijem, a u utorak s Mogerini

Premijer Srbije Aleksandar Vučić razgovaraće sutra u Briselu s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem o jačanju odnosa Srbije i SAD, o potvrdi puta Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji i o poželjnim opipljivim koracima u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

To su, po diplomatskim izvorima u Briselu, glavne očekivane teme sastanka Kerija i Vučića koji će o odnosima Srbije i EU s visokom predstavnicom Federikom Mogerini razgovarati u utorak, dan pošto u Briselu u pregovorima EU-Srbija o članstvu budu otvorena dva ključna poglavlja o – vladavini prava i o temeljnim slobodama.

Pre toga će sutra ujutro Keri s visokom predstavnicom EU Mogerini razmeniti mišljenje pre svega o jačanju saradnje SAD i EU u borbi protiv medjunarodnog terorizma, posebno o nastojanju da se slome uporišta islamskog ekstremizma u Siriji, o čemu je američki državni sekretar ovih dana razgovarao i s ruskim zvaničnicima u Moskvi.

Takodje se, kao moguće, vidi i da će Vučić i Keri razmotriti stabilnost i bezbednost na Balkanu posle neuspelog državnog udara u Turskoj i strahovanja u zapadnoevropskim zemljama da to može imati posledica po sporazum EU-Turska kojim je obustavljen masovan priliv migranata preko Grčke i Zapadnog Balkana.

Susret Vučić-Keri se nadovezuje na posetu Prištini i Beogradu pomoćnice američkog državnog sekretara Viktorije Nuland koja je od kosovskih vlasti zatražila da pojačaju napore u normalizaciji odnosa s Beogradom.

Skoro godinu dana je prošlo otkako su Beograd i Priština potpisali sporazum o formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO), presudan za normalizaciju odnosa, i dosad vlasti u Prištini apsolutno ništa nisu učinile da se to sprovede i posebno da se izradi statut ZSO za to.

Vučić će imati priliku da Federiki Mogerini ukaže da Priština ništa ne čini da sprovede sporazum o ZSO, isto i kao što odugovlači i sprovodjenje nekih drugih dogovora s Beogradom.

Agencija Beta je zvaničnike u EU zamolila da objasne ima li mesta utisku Beograda da se Evropska služba za spoljne poslove (EEAS), na čijem je čelu Mogerini, čini nedovoljno prema Prištini da sprovede opipljive korake u normalizaciji odnosa s Beogradom, dok je taj proces bio mnogo življi dok je na čelu EEAS bila Ketrin Ešton.

Odgovor zvaničnika u EU je da se to teško može reći, iako je prihvaćena opšta ocena da je normalizacija odnosa Beograd-Priština proteklih meseci posustala i zbog unutrašnjepolitičkih previranja i izbora na Kosovu, ali i u Srbiji.

Viktorija Nuland je posle razgovora s Vučićem u Beogradu izjavila da SAD „razumeju da Srbija ima dugotrajnu saradnju i da su njene veze s Rusijom čvrste“.

Objasnila je da „ne vidimo protivrečnost u tome da Srbija ima dobre odnose i sa Rusijom i sa Sjedinjenim Državama, nikad ne bismo ni pomislili da od partnera i saveznika tražimo da bira stranu“, poručila je Nuland.

Ona je naglasila da će SAD „uvek biti tu i podržavati Srbiju na njenom evropskom putu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.