U trendu

Za Češku nezamislivo da se ogradi bodljikavom žicom

Češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec upozorio je da talas izbeglica sa severa Afrike i sa Bliskog istoka jača i u Češkoj a da je problem postao takav da mora da se rešava zajedno sa evropskim zemljama, zato što niko ne želi da vidi Češku ogradjenu od izbeglica bodljikavom žicom.
„Pošto smo pooštrili kontrole, policija je privodila 15 izbeglica dnevno. U sredu ih je, medjutim, već bilo 50. Većina kao cilj navodi Nemačku“, kazao je Hovanec i pozvao na hitno rešavanje problema preko saradnje evropskih zemalja, javljaju danas češki mediji.

„Varijantu da zatvorimo granice i ogradimo Češku bodljikavom žicom valjda niko u ovoj zemlji ne želi“, rekao je Hovanec.

Češki ministar upozorio je takodje da u Češkoj ponestaje kapaciteta za prijem izbeglica a problem predstavlja i to što kada izbeglice može da vrati odakle su stigle susedne zemlje produžavaju rokove u kojima primaju natrag izbeglice.

Austrija koje je donedavno preuzimala nelegalne izbeglice u roku od dva dana sada ga je zbog svojih prepunjenih izbegličkih centara produžila na nedelju dana.

Češkoj su pomoć u smeštaju i brizi da se izbeglice integrišu u društvo ponudile hrišćanske crkve na čelu sa katoličkom.

„Trenutno nudimo nekoliko manastira koji se sada ne koriste. To su mesta gde nakon manjih adaptacija mogu da se smeste stotine ljudi,“ kazao je češkoj agenciji ČTK sekretar Biskupske konferencije Češke katoličke crkve Tomaš Holub.

„Slobodne kapacitete mogu da imaju i druge češke crkve. Ljudi se obično boje nepoznatog i uloga crkve jeste da uvere ljude da nemaju čega da se plaše i da treba pomoći ljudima u nevolji“, rekao je Danijel Fajfer koji predvodi češki Ekumenski savet crkava.

Češke hrišćanske crkve na čelu sa najmoćnijom, Češkom katoličkom crkvom, ponudile su pomoć državi u izboru i prihvatanju oko 400 izbeglica iz logora u Jordanu i Iraku koji su pobegli pred strahotama Islamske države.

Češka je pored toga ponudila Evropskoj uniji da u naredne dve godine solidarno preuzme 1.100 izbeglica sa severa Afrike i sa Bliskog istoka koji su već na teritoriji EU, u Grčkoj i Italiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.