U trendu

Za eksploziju u avionu odgovoran bombaš samoubica

Somalski zvaničnici sumnjaju da je bombaš samoubica iz terorističke organizacije Al-Šabab odgovoran za oštećenje na putničkom avionu koji je prinudno spustio u Mogadiš pilot iz Srbije Vladimir Vodopivec.

Pretpostavlja se da je bombaš samoubica aktivirao eksplozivnu napravu koja je napravila rupu u trupu aviona, a da je pritisak vazduha izbacio čoveka iz letelice, nakon čega se avion u utorak bezbedno spustio na aerodrom u glavnom gradu Somalije Mogadišu.

„Stručnjaci koji su istraživali slučaj zaključili su da je bomba uzrok. Bomba kojom su želeli da pobiju sve putnike u avionu. Iza toga stoji Al-Šabab (somalska islamska ekstremistička organizacija)“, rekao je somalski ministar saobraćaja Ali Džama Džangali.

Prema istom izvoru, u incidentu je poginuo putnik Abdulahi Adbisalam Borle. Njegovo telo nadjeno je u gradu Baladu, 30 kilometra severno od Mogadiša, a policija veruje da je on ispao iz aviona.

Neimenovani visoki bezbednosni zvaničnik izjavio je ranije agenciji AP da je šest osoba uhapšeno u vezi s eksplozijom koja se desila u utorak.

Avion je bio u uzletu kada je eksplozija potresla letelicu i napravila otvor, a jedan putnik je ispao i poginuo.

Kapetan aviona, Beogradjanin Vladimir Vodopivec, nekadašnji pilot u JAT-u i Montenegroerlajnzu, uspeo je da okrene avion i bezbedno se vrati na aerodrom.

„To mi je prva, a nadam se i poslednja bomba“, rekao je Vodopivec u izjavi AP-u i dodao da mu je rečeno da je eksplozija izazvana bombom.

Prema njegovim rečima, eksplozija se dogodila dok je avion u uzletu bio na visini od 3.500 metara.

„Bilo bi mnogo gore da se eksplozija dogodila na većoj visini“, dodao je pilot navodeći da bi tada došlo do dekompresije i brzo spuštanje letelice bi bilo teže zbog ograničenih zaliha kiseonika.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar