U trendu

Za Klintonovu bitka je gotova, počinje rat

Hilari Klinton je posle nedavne konvencije Demokratske stranke postala prva žena kandidat te stranke u trci za Belu kuću, a glavno pitanje sada je da li će demokrate i njihovi birači hteti da se ujedine, kako bi joj pomogli da pobedi republikanskog rivala Donalda Trampa.

Dosadašnji rival Klintonove u redovima Demokrata Berni Sanders pozvao je na konvenciji u Filadelfiji svoje birače da podrže Klintonovu ali mnogi njegovi sledbenici se osećaju pomalo ostavljeni na cedilu.

„Ne želim da biram samo manje od dva zla“, kaže jedan od pristalica Sandarsa, prenosi Radio „Dojče vele“ (DV).

Medu posetiocima konvencije Demokrata ima mnogo onih koji nisu oduševljeni ishodom navodi DV i podseća da je u predizbornoj borbi upravo ona bila „veliki đavo“, veći neprijatelj čak i od Donalda Trampa.

„Ona je izdanak tog našeg jednog procenta“, rekla je nemačkom radiju Karla Rejes, aludirajući na jedan odsto stanovništva koji „sve imaju, sve mogu i sve odlucuju“.

To pokazuje i plakatom koji nosi: „Ovako ili onako, pobeduje Vol Strit“.

Sandersovi pobornici pitaju se i kako je Klintonova pobedila njihovog kandidata kojeg drže pravim predstavnikom gradana ove zemlje.

Neki sumnjaju u izborne manipulacije, a sada za to imaju i dokaze, jer je Vikiliks je objavio oko 20.000 elektronskih pisama celnika Demokrata uoči konvencije.

Korespondencija pokazuje da su predsednica stranke Debi Vaserman Šulc i mnogi drugi u vrhu otvoreno podržavali Klintonovu i saplitali Sandersa, navodi DV.

Na samoj konvenciji na velikoj pozornici je nastupio i Pol Sajmon (iz dueta Sajmon & Garfankel) kako bi muzikom pozdravio okupljene delegate.

Njegovo izvođenje pesme „Bridž over trabld voter“ digla je delegate na noge i nije predstavljala samo himnu naraštaja koji se još seća pokreta dece cveća iz šzdesetih i sedamdesetih, već je bila i poziv demokratama na jedinstvo pred „uzburkanim vodama“ predsedničkih izbora, uz poruku da je sukobima kraj i da su sada svi zajedno u istom čamcu.

Berni Sanders je sam inicirao predstavu ujedinjenosti stranke poručivši da je Hilari, to je ipak mnogo bolje od Trampa, ali njegove pristalice su negodovale na izjavu svog lidera da „na temelju njenih načela i liderskih sposobnosti, Hilari Klinton mora postati sledeća predsednica Sjedinjenih Americkih Država“, navodi DV.

Ipak, on svojim fanovima može zasladiti gorku pilulu time što je Klintonova prihvatila partijski program koji Sanders u Filadelfiji naziva „najlevljim u istoriji Demokratske stranke“, a koji uključuje besplatno školovanje za studente iz srednjeg staleža, minimalna satnica od 15 dolara, korenita reformu bankovnog sistema, podseća DV.

Uz to Demokrate sada ujedinjuje zajednicki neprijatelj – Donald Tramp „zastrašujući neprijatelj slobode“, kaže Dženifer Roud, jedna od onih koji su podržavali Sandersa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)