U trendu

Za Zapadni Balkan ključna infrastruktura

Izgradnja povezujuće transportne i energetske infrastrukture i programi za mlade na Zapadnom Balkanu su ključne teme sutrašnjeg susreta u Parizu zapadnobalkanskih lidera i vodja Evropske unije, s ciljem da se kroz jačanje regionalne saradnje pospeši i približavanje tamošnjih zemalja Uniji.

To se navodi u saopštenju francuskog Ministarstva inostranih poslova u kojem se naglašava da je „regionalna saradnja suštinski sastavni deo približavanja zapadnobalkanskih zemalja EU i ključni činilac njihove stabilnosti i boljitka“.

Susret na vrhu EU-Zapadni Balkan će predstavljati, podvlači francusko ministarstvo, „takodje valjan okvir za razmatranje izazova s kojima moraju da se suoče zemlje Balkana i Evropska unija, posebno u sklopu izbegličke krize, ali i bitke protiv terorizma“.

Vodje sa Zapadnog Balkana i pet članica Unije, Francuske, Nemačke, Austrije, Italije, Slovenije i Hrvatske imaju za cilj da, na temelju ranijih samita u Berlinu i Beču, ostvare napredak  „u razvitku povezujuće transportne i energetske infrastrukure kako bi se otklonila uska grla i podstakla ekonomska razmena kao činilac postojanog privrednog rasta i otvaranja radnih mesta“.

Na samitu EU-Zapadni Balkan će, ističe se u saopštenju, biti ustanovljena i kancelarija za regionalnu saradnju omladine (RYCO), na šta su se zemlje regiona obavezale na samitu u Beču.

Francusko ministarstvo ističe da su se balkanske zemlje na susretu na vrhu s vodjama EU u Zagrebu obavezale da che sprovesti strukturne reforme za jačanje pravne države i preuredjenje njihovih privreda.

O temama samita će razgovarati, kako se navodi, šefovi država ili vlada kao i ministri inostranih poslova i ekonomije.

Takodje će uporedo biti održan poslovni forum o mogućnostima investiranja u zapadnobalkanske zemlje i mogućnostima poslovanja, jedan susret posvećen mladima kao i sastanak predstavnika civilnog društva.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar