U trendu

Zadržan povišen nivo uzbune u Ženevi zbog terorističke pretnje

Povišen nivo uzbune ostaje danas na snazi u Ženevi zbog terorističke pretnje i zadržan je na nivou tri na skali do pet, rekla je portparolka Odeljenja za bezbednost tog švajcarskog grada.

„Za sada nema nikakvih promena u bezbednosnoj situaciji“, rekla je ona.

Švajcarska policija juče je tragala za najmanje četiri osobe povezane sa džihadističkim pokretom u Ženevi gde je pojačana bezbednost zbog „terorističke pretnje“ i podignut nivo uzbune.  

Državni tužilac švajcarske konfederacije objavio je u saopštenju da je u sredu otvorena krivična istraga „na osnovu terorističke pretnje u regionu Ženeve“, i da je glavni cilj da se spreči napad. 

Šef Odeljenja za bezbednost Ženeve Pjer Mode rekao je medjutim za  list „Le Temps“ da situacija nije kao u Briselu posle napada u Parizu 13. novembra i da se ne može govoriti da je juče sprečen napad u Ženevi.

Posle napada u Parizu u Briselu je četiri dana bio na snazi maksimalni nivo uzbune zbog straha od mogućih napada ekstremista.

List navodi da je Švajcarska dobila upozorenje od američkih obaveštajnih službi. Oni su identifikovali tri ekstremističke ćelije u Torontu, Čikagu i Ženevi. Fotografija četiri osobe koje pokazuju podignut kažiprst, znak bodrenja grupe Islamska država, podeljen je u sredu policajcima i medijima.

Izvor blizak slučaju rekao je za list da se ne zna njihovo ime i odakle dolaze.

U sedištu UN u Ženevi koje je bilo pretraženo i evakuisano u sredu uveče, takodje je zadržan visok nivo uzbune, ali danas se ispred zgrade više ne nalazi tako veliki broj čuvara naoružanih automatskim puškama kao juče.

UN su javile da će sastanak o Siriji na kome treba da budu predstavnik UN i zamenici ministara SAD i Rusije, koji je trebalo danas da se održi u zgradi te medjunarodne organizacije biti održan na tajnoj lokaciji bez prisustva medija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.