U trendu

Zakon o lovu na lisice podigao tenzije u Britaniji

Rasprava o ublažavanju zabrane lova na lisice izazvala je političke tenzije u Velikoj Britaniji koje prevazilaze raspravu o tradicionalnom krvavom sportu.

Najava glasanja o ublažavanju zabrane iz 2004. izazvala je oštru reakciju javnosti. Aktivisti za zaštitu prava životnja organizovali su u utorak protest ispred zgrade parlamenta, pa je vlada odložila glasanje planirano za sredu.

Sporni krvavi sport je izazvao podele u društvu, sukobio grad sa selom, višu klasu sa srednjom i nižom i na kraju i engleske poslanike sa škotskim.

„Vlada je ustuknula“, rekao je demonstrant Brajan Mej, gitarista u grupi Kvin (Queen). On je, međutim, poručio da pitanje nije konačno rešeno.

Lov na lisice, u kojem grupa jahača prati pse trenirane da prate i ubijaju lisice, više vekova je stari sport koji je dugo izazivao podele među Britancima. Protivnici ga smatraju okrutnom zaostavštinom rezervisanom za bogate, dok pristalice kažu da je to važna ruralna tradicija, ali i efikasan oblik kontrole nad štetočinama.

Taj sport je zabranjen 2004. posle oštrog sporenja tokom kojeg je bilo i sukoba pristalica lova na lisice s policijom ispred parlamenta.

Konzervativna vlada Dejvida Kamerona, koja ima snažnu podršku u ruralnim krajevima, prošle nedelje je najavila glasanje o „tehničkim amandmanima“ na zabranu lova na lisice u Engleskoj i Velsu. Promenom bi bilo dozvoljeno da psi pronalaze lisice ali ne i da ih ubijaju.

Zabranu su podržale i slavne ličnosti poput Meja, komičara Rikija Gervaisa i glumice Sadi Forst. Pol Makartni je rekao da će vraćanje „okrutnog i nepotrebnog“ lova koštati Kamerona podrške.

Dodatni preokret je donela Škotska nacionalna partija koja je najavila da će glasati protiv promene u zabrani, iako je ranije obećala da će glasati po pitanjima koja su povezana samo sa Škotskom.

S najavom škotskih nacionalista i već postojećem protivljenjem poslanika, izvesno je da vlada koja uživa većinu od 12 poslanika, neće moći da progura zakon o lovu na lisice.

Liderka SNP-a Nikol Stardžon je rekla da je partija odlučila da glasa pošto je Kameron u raskoraku s engleskim javnim mnjenjem, ali i da „podseti vladu koliko tanku većinu ima“.

Ironija je, međutim, da bi vladinim predlogom za lov u Engleskoj i Velsu situacija bila kao u Škotskoj gde psi već hvataju lisice tako da kasnije mogu biti ubijene.

Problem sa zakonom o lovu na lisice doneo je novu dimenziju, pošto je vlada dobila dodatni podsticaj za reformu Engleski glasači za engleske zakone prema kojoj bi poslanicima iz Škotske, koja već ima zaseban parlament sa širokim ovlašćenjima, bilo zabranjeno da glasaju o zakonima koji se tiču jedino Engleske.

Stardžon je rekla da bi time škotski poslanici postali „građani drugog reda u Donjem domu“, dok su neki engleski poslanici upozorili da je za tako nešto potrebena velika ustavna promena.

Glasanje o engleskim glasovima je takođe planirano za ovu nedelju, ali je odloženo makar do septembra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar