U trendu

Zapad gubi preimućstvo na Bliskom istoku

Predsednik Sirije Bašar el Asad izjavio je u intervjuu za „Sandej tajms“ da pozicija zapadnih zemalja na Bliskom istoku postepeno slabi.

„Ranije kada bih nešto izjavio, ljudi su govorili da sirijski predsednik nema dodir sa stvarnošću. Sada se to promenilo. Zapad postaje slabiji. Oni nemaju argumente da objasne ljudima šta se dešava“, rekao je Asad, prenosi Sputnjik.

Sirijski lider smatra da je teroristička Islamska država trgovala naftom sa naftnih polja u Iraku, dok su istovremeno „americki sateliti i dronovi to pratili, a Zapad ćutao“.

Kada se Rusija umešala u situaciju u Siriji, borci IS „počeli su da predaju položaje u svakom smislu te reči“, dodao je on.

Sirijski predsednik rekao je da se vodi rat desetine zemalja protiv Sirije, ali vlasti ove zemlje mogu da se oslone samo na podršku Rusije i Irana.

„Mi ovo zovemo svetski rat, ali to je svetski rat protiv Sirije, desetine zemalja protiv nas, snabdevaju teroriste novcem i podrškom“, tvrdi Asad.

On je istakao da sirijska vojska možže da se osloni samo na podršku Rusije i Irana, ali da odluke o vojnim akcijama donose vlasti zemlje.

„Naravno, mi donosimo odluke. Ruska vojska nalazila se u Siriji šest decenija. Njihova politika zasniva se na dvema stvarima – moralu i međunarodnom pravu. Čak i ako imaju svoju tačku gledišta, oni govore: „Ovo je vaša zemlja, vi znate više. Oni nikada ne pokušavaju da se mešaju, zato što ne žele ništa od nas. Ne zahtevaju da budem predsednik-marioneta“, naglasio je Asad.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.