U trendu

Zapadni mediji koriste ruske snimke da prikažu uspehe SAD?

Zapadni mediji koristili su snimke ruskog Ministarstva odbrane da opišu vojne uspehe SAD u borbama protiv militantnih aktivista u Siriji, izjavio je portparol ruskog ministarstva Igor Konašenkov.

„Poslednji put se to dogodilo nedavno, kada je TV kanal „Euronews“ izvestio o navodnim američkim vojnim uspesima u borbama protiv Islamske države, uz komentar predstavnika Centralne komande vojske SAD“, rekao je on juče, preneo je Tass.

Kako je Konašenkov precizirao, na video snimcima koje je emitovao kanal „Juronjuz“ prikazano je kako strateški bombarderi Tu-160 lansiraju ruske krstareće rakete.

„Umesto da govore o hirurškoj preciznosti udara, predlažemo našim kritičarima iz koalicije koja se bori protiv IS da prikažu snimke svojih vazdušnih udara protiv te organizacije“, istakao je on, izrazivši nadu da će koalicija objaviti barem upola onoliko snimaka koliko je Rusija prikazala svetu u protekla tri meseca otkako je počela vojnu operaciju u Siriji.

Rusko ministarstvo odbrane je juče otvorilo za medije rusku bazu Hmeimim u Siriji, preneo je AFP uz ocenu da, skoro tri meseca nakon što je Moskva otpočela vazdušnu kampanju u toj zemlji na zahtev sirijskog predsednika Bašara al-Asada, nema znakova posustajanja u ruskoj bazi.

Konašenkov je juče, prilikom obilaska baze u Siriji, rekao da u udarima ruskih aviona nema grešaka, te da su ruski avioni opremljeni najmodernijom opremom za nišanjenje.

Ruska vojska je juče saopštila da su njeni avioni izveli 59 izlazaka i uništili oko 212 meta u protekla 24 sata, pored oko 9.000 kampova za obuku, skladišta za municiju, komandnih punktova i naftnih rafinerija koje je, kako navodi, ukupno onesposobila.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.