U trendu

Zašto je Putin morao da se izvini Angeli Merkel?

Ruski predsednik Vladimir Putin priznao je da je jednom prilikom morao da se izvini nemačkoj kancelarki Angeli Merkel za koju je rekao da je veoma iskrena osoba prema kojoj se odnosi s poštovanjem.

Putin je, u intervjuu za nemački „Bild“, rekao da se sve odigralo 2007. godine kada je na jedan od bilateralnih sastanaka sa Angelom Merkel poveo i svog psa Koni.

Ispostavilo se, međutim, da se nemačka kancelarka plaši pasa.

Putin kaže da u to vreme nije znao za to.

„Ništa nisam znao o tome. Naprotiv, želeo sam da učinim nešto prijatno kada sam je upoznao sa mojim psom. Posle sam, međutim, sve objasnio i izvinio se“, rekao je Putin, prenela je agencija Tas s.

Ruska agencija je podsetila da su neki mediji u to vreme izvestili da Putin nije imao nameru da zastraši Merkelovu.

Putin je kazao da je ubeđen da je nemačka kancelarka iskrena osoba koja ima viziju za rešavanje raznih problema, uključujući i sukob u Ukrajini.

„Verujem da je nivo poverenja između nas veoma visok“, naveo je Putin.

Putin: Prerano je govoriti o azilu za Asada

Prerano je za spekulacije oko mogućeg azila sirijskom predsedniku Bašaru al-Asadu u Rusiji, jer on možda uopšte neće morati da napusti svoju zemlju čak i ako više ne bude predsednik, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin.

On je u intervjuu nemačkom „Bildu“, na pitanje o mogućnosti da Asad dobije azil u Rusiji, rekao: „Mislim da je prerano da se govori o tome“, prenela je agencija Tas s.

Putin je dodao i da bi bilo mnogo lakše odobriti azil Asadu nego bivšem američkom obaveštajcu Edvardu Snoudenu.

„Njemu smo odobrili azil, što je bilo daleko teže nego što bi bilo u slučaju Asada“, rekao je ruski predsednik.

„Sirijskom narodu bi trebalo dati priliku da iznesu svoje mišljenje. Uveravam vas, ako se taj proces izvrši demokratski, Asad verovatno uopšte neće morati da napusti zemlju. A nije važno da li će ostati predsednik ili ne“, istakao je Putin.

Snouden, koji je 2013. medijima dostavio poverljive dokumente o globalnom nadzoru građana, optužen je u SAD za špijunažu i krađu državne imovine. On je zatražio azil u više od 20 zemalja, a samo Rusija mu je 2013. odobrila privremeni azil.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar