U trendu

Zašto je Putin otpustio ruske akademike?

Ruski predsednik Vladimir Putin razrešio je dužnosti jedan broj činovnika predsedničke administracije, Federalne službe bezbednosti (FSB), Ministarstva odbrane i MUP-a, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Svi oni su bili akademici, ili dopisni članovi Ruske akademije nauka (RAN), a Peskov je rekao da su razrešeni po sopsvenoj želji i potvrdio da je njihova smena sa funkcija povezana sa izborom u RAN.

Putin je razrešio dužnosti zamenika ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Savenkova, načelnika glavne vojno-medicinske uprave Ministarstva odbrane Aleksandra Fisuna i načelnika uprave za registracije i arhivske fondove FSB Vasilija Hristoforova, koji je razrešen jer ispunjava uslove za penziju, navodi se na sajtu Kremlja.

Ukazom predsednika otpušten je i načelnik glavne medicinske uprave u administraciji predsednika Konstantin Kostenko, preneo je Sputnjik.

Prošle nedelje Putin je podsetio da je krajem 2015. godine zatražio od predstavnika vlasti da se uzdrže od ucešća na izborima za Rusku akademiju nauka, a onim funkcionerima koji budu izabrani u RAN da će im omogućiti da se bave samo naukom.

(Tanjug)

Napišite i Vi šta mislite o ovome na Forumu Krstarice…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.