U trendu

Zašto razmeštanje „Admirala Kuznjecova“ nije neprijateljski potez?

Rusija je izazvala pometnju među nekim zapadnim liderima svojom odlukom da pošalje grupu nosača aviona na sirijsku obalu, ali češki general armije Peter Pavel, predsednik Vojnog komiteta NATO-a, rekao je za „Mond“ da razmeštanje ne treba posmatrati kao „neprijateljski“ potez, jer Moskva ne želi da kalja svoju reputaciju na svetskoj sceni.

„Vojni potencijal Rusije, kao i vojno prisustvo zemlje stalno se povećava“, kaže general Pavel, pozivajući da se „pogleda iza“ tih događaja.

„Rusija želi da pokaže da poseduje vojnu moć koja se mora poštovati i koja ima spoljnopolitičku svrhu — povratak na međunarodnu scenu.“ Kao rezultat toga, raspoređivanje grupe nosača aviona, predvođene „Admiralom Kuznjecovom“, u istočni Mediteran ne treba posmatrati kao „neprijateljsku nameru“, smatra general Pavel.

„To je prikaz globalnog kapaciteta Rusije i sredstvo za sprovođenje autonomne operacije kada Moskva bude smatrala da je potrebno“, objašnjava general. Rusija je poslala nosač-aviona „Admiral Kuznjecov“, ratnu krstaricu „Petar Veliki“, protivpodmorničke razarače „Severomorsk“ i „Admiral Kulakov“ i brodove za podršku u Sredozemno more da održavaju vojne vežbe i jačaju sposobnosti. Grupa je stigla na svoju destinaciju 8. novembra.

„Admiral Kuznjecov“ je 15. novembra učestvovao u protivterorističkoj operaciji Rusije u Siriji, pokretanjem velikog napada na ciljeve DAEŠ-a i Nusra fronta, uglavnom skladišta municije i objekte za proizvodnju oružja u sirijskim provincijama Idlibu i Homsu.

„Ne mislim da je spoljna politika Rusije u ovom trenutku usmerena na uništavanje imidža konstruktivnog učesnika na međunarodnoj sceni koji Moskva želi da prikaže.

Ukoliko je Rusija zainteresovana da ponovo postane globalni igrač, svaki čin agresije tokom ovog prelaznog perioda bio bi prepreka tome cilju“, ističe Pavel.

Visoki zvaničnici NATO-a bili su uglavnom kritični prema Rusiji, optužujući je da se navodno meša u unutrašnje poslove Ukrajine i da preti svojim susedima na Baltiku.

Moskva je uvek negirala te tvrdnje govoreći da su širenje Alijanse na istoku i njene inicijative u blizini ruske granice štetni za regionalnu i globalnu bezbednost.

(Sputnjik)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.