U trendu

Zatvaranje balkanske rute ne rešava problem s izbeglicama

Nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je danas da zatvaranje balkanske rute za izbeglice „ne rešava problem“ i da takva situacija nije „trajna ni održiva“.

„Problem se ne rešava donošenjem jednostrane odluke. Potrebna nam je odluka koja će biti dobra za sve članice Evropske unije (EU) i zbog toga se zalažem za takvu odluku, odluku 28 članica EU“, rekla je Angela Merkel u intervjuu za nemački radio MDR.

Prema njenim rečima, takva situacija nije „ni trajna ni održiva“. „Smatram da jednostrana odluka Austrije, a kasnije i balkanskih zemalja, utiče na manji dolazak izbeglica ali je zbog toga Grčka u veoma teškoj situaciji“, rekla je ona.

„Ako uspemo da postignemo dogovor s Turskom, onda će Grčka moći da lakše podnese teret s izbeglicama“, rekla je Angela Merkel koja je podsetila da se u toj zemlji nalazi nekoliko desetina hiljada migranata.

Lideri EU i Turske postigli su na nedavnom samitu u Briselu načelni zajednički dogovor o zatvaranju nelegalnih tokova migranata zapadnobalkanskom rutom koji bi trebalo da bude potvrdjen na samitu EU 17. marta.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar