U trendu

Zaustaviti priliv izbeglica preko Balkana

Evropska unija mora zaustaviti priliv imigranata preko Sredozemlja i prvenstveno preko Balkana, a, uz delotvornije odobravanje azila, jačanje spoljnih granica i popis i proveru pridošlica, krenuti u snažnu bitku protiv krijumčara izbeglica i ljudskih bića.

To je danas u godišnjem izveštaju o „Stanju Evropske unije“ izjavio predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, koji je obelodanio i nove predloge EK za rešavanje najveće izbegličke krize u Evropi od drugog svetskog rata.

Dosad je u Evropu došlo pola miliona izbeglica i njihov nagli priliv se neće zaustaviti sve dok traju ratovi i sukobi u Siriji, Libiji  i drugim zemljama na obodu Evrope, „jer će oni koji beže od divljaštva tzv. Islamske države sve učiniti da se spasu“, predočio je Junker.

„Evropa ne može primiti svu bedu ovog sveta“, primetio je predsednik EK, ali je naveo da dosadašnja „masa imigranata predstavlja samo 0,8 odsto stanovništva EU“.

On je rekao i da oni koji su u postupku za dobijanje azila odmah treba da dobiju pravo da rade „pošto je to pitanje dostojanstva“ i ukazao na činjenicu da se u Evropi broj stanovništva, a time i potrebne radne snage smanjuje, pa su Evropi potrebni mladi, sposobni ljudi, pa otud članice EU pridošlice treba da ugrade u svoja društva. 

On je rekao da Evropa, pošto se bori protiv terorističke Islamske države treba da primi ratne izbeglice i najavio snažnu diplomatsku inicijativu EU za uključivanje cele međunarodne zajednice u slamanje terorizma i zaustavljanja ratova i sukoba u Siriji, Iraku, Libiji i drugim svetskim žarištima.

Ali je predočio da se priliv imigranata mora staviti u legalne tokove i jasno razdvojiti ratne izbeglice od onih koji u Evropu dolaze da bi rešili svoje ekonomsko-socijalne nevolje.

Junker je naglasio da će EK i cela EU pomoći da se s imigrantskom krizom izbore one članice koje su najteže pogođene, a to su Grčka, Italija i Mađarska.

Rekao je i da će potpora biti data državama na rubu ratova i sukoba koje su samo iz Sirije primile 4 i po miliona izbeglica, a to su Turska, Jordan, Liban i Egipat.

Junker je u „Stanju EU“ ukazao na to da se ulažu veliki napori, uključujući fond EU za privredni rast i zapošljavanje od 315 milijardi evra, za ekonomsko i socijalno jačanje Unije i ocenio da je „uprkos svemu EU područje mira, slobode i blagostanja“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.