U trendu

Završena dvonedeljna okupacija policijske stanice u Jermeniji

Okupacija policijske stanice u glavnom gradu Jermenije je okončana, a svih 20 naoruşanih otmičara predalo se policiji, saopštila je večeras Sluşba drşavne bezbednosti.

Predajom naoruşanih pristalice radikalne opozicije završena je dvonedeljna blokada u kojoj su poginula dva policajca, dok je nekoliko ljudi ranjeno.

Dvojica naoruÅŸanih otmičara zabarikadiranih u policijskoj stanici u Jerevanu, predala su se ranije danas, a trećeg je ranila policija, saopÅ¡tile su jermenske vlasti.

Oko 20 od ukupno 31 naoruşanog pristalice radikalne opozicije, koji su 17. jula upali u policijsku stanicu u Jerevanu, ostalo je zabarikadirano, a ranjeni su prebačeni u bolnice i pritvor.

Portparol Ministarstva zdravlja Anait Hajtajan rekao je da su opozicioni demonstranti sinoć oslobodili dvoje medicinskih radnika koji su bili poslednji taoci.

Bezbednosne sluÅŸbe postavile su juče otmičarima ultimatum da se predaju i navele da su sva sredstva za mirno reÅ¡enje krize iscrpena posle okrÅ¡aja u noći izmedju petka i subote.

Nasilje je eskaliralo posle pokuÅ¡aja policije da pendrecima i dimnim i Å¡ok bombama rastera demonstrante koji su sinoć krenuli ka predsedničkoj rezidenciji i zgradama najviÅ¡ih drÅŸavnih institucija.

Demonstranti su dva sata blokirali saobraćaj, a rano jutros su se mirno razišli.

U sukobima su povredjene 63 osobe, a uhapšeno 165, od čega je 26 zadrşano u pritvoru.

Dvadesetak pristalica lidera opozicione grupe „Osnivački parlament“ Jiraira Sefiliana, uhapÅ¡enog u junu, upalo je 17. jula u policijsku stanicu i ubilo jednog policajca, a viÅ¡e osoba zadrÅŸalo kao taoce, traÅŸeći ostavku predsednika Jermenije SerÅŸa Sarkisijana.

Radikalna opozicija traşi puštanje svih političkih zatvorenika na slobodu i pozvala je Jermene da izadju na ulice i primoraju vladu da podnese ostavku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.