U trendu

Zbog čega je Japan odbio da plati članarinu za Unesko?

Japan je uskratio uplatu clanarine Agenciji za zaštitu kulturnog nasleda pri Ujedinjenim nacijama, uz obrazloženje da želi da se uveri da ta organizacija funkcioniše propisno.

Kako N1 prenosi navode Anadolije, ovaj potez japanske vlade lokalni mediji ocenjuju kao protest protiv uvrštavanja kineskih dokumenata o masakru u Nankingu na listu svetske baštine.

Ministar spoljnih poslova Japana Fumio Kišida potvrdio je da je država uskratila plaćanje članarine u vrednosti oko 40 miliona dolara ove godine. On je odbio da kaže da li je taj potez usledio kao reakcija na Uneskovu odluku o kineskim dokumentima.

Japan godinama odbija kineske navode o tome da su japanski vojnici pocinili masakr nad kineskim stanovnicima 1937. godine. Kina tvrdi da je u tom masakru poginulo više od 300.000 ljudi, dok Japan tvrdi da je taj broj daleko manji, dok neki potpuno poriču da se masakr dogodio.

Japan obezbeđuje 9,7 odsto budžeta Unesko i drugi je najveci donator posle SAD, koje ucestvuju u budžetu sa 22 odsto. Vašington je suspendovao svoju clanarinu od 2011, kad je Palestina pocela da učestvuje u radu Unesko.

Izrael je juče prekinuo saradnju sa Uneskom, dan nakon što je agencija za očuvanje kulturne bašstine pri Ujedinjenim nacijama usvojila Nacrt rezolucije koji Izraleci vide kao poricanje dubokih, istorijskih veza Jevreja sa svetim oblastima Jerusalima.

Uneskov Nacrt rezolucije, koji su predložile arapske države, sadrži samo islamske nazive za brda na kojima se nalaze i jevrejska i muslimanska svetilišta, među kojima je i Zapadni zid – ostatak biblijskog hrama, najsvetijeg mesta na kojem je Jevreji mole, prenosi Tanjug.

(Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar