U trendu

Zbog luksuznog života završio pred sudom u Parizu

Istražni sud u Parizu naložio je sudjenje Teodorinu Obijangu, sinu predsednika Ekvatorijalne Gvineje i potpredsedniku te male države u centralnoj Africi da bi se utvrdilo odakle mu novac za neobično luksuzan život u Francuskoj.

Posle boravka u najvećim palatama, Obijang se na kraju smestio u privatnoj rezidenciji od 4.000 kvadratnih metara, sa tri sprata za boravak od ukupno 1.900 kvadratnih metara, a uz to parno kupatilo, sportska sala, diskoteka i bioskop.

Sudije su otvorile istragu 2005. godine nakon što je Obijang kupio rezidendiju za 25 miliona evra. Procenjuje se da je uložio dodatnih 12 miliona evra za preuredjenje rezidencije ukrašene mermernim skulpturama i pozlatom.

Tokom pretresa 2012. godine, koji je trajao nekoliko dana i zahtevao upotrebu nekoliko kamiona za preseljenje desetine vrednih predmeta, zaplenjena je kolekcija od nekoliko desetina dekorativnih jaja marke Faberže, kristalni predmeti i kancelarijska oprema velike vrednosti.

Čitava „vojska“ posluge je radila na održavanju zgrade koja je takodje zaplenjena, kao i vozni park u kojem su bili automobili make „Lamborgini“ „Rols Rojs“ „Bentli“, „Bugati“, „Maserati“ i „Ferari“.

Obijang je voleo da ulaže u nakit, skupocena vina i umetnička dela. On je 2009. godine kupio celu kolekciju visoke mode Iv-Sen Lorana i Pjera Beržea za 18,3 miliona evra.

Njegovi bivši službenici kažu da je Teodorin Obijang gotovinom plaćao deo svojih troškova. „Moj poslodavac je dolazio iz Ekvatorijalnea Gvineje obično s dva kofera puna novca. Prvo bi došao u Pariz, a zatim u Sjedinjene Američke Države. Kada bi potrošio novac, vratio bi se u svoju zemlju (…) da ponovo napuni oba kofera „, rekao je njegov bivši batler.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.