U trendu

Zbog puškica na ispitima preti im zatvor?

Studenti koji budu varali tokom polaganja prijemnih ispita na fakultetima u Kini ove godine po prvi put rizikuju da zbog toga završe u zatvoru, objavili su kineski mediji, objašnjavajući da vlada u Pekingu pokušava da reši uporni problem varanja u cilju upisa na fakultete na kojima vlada velika konkurencija.

Oni koji budu koristili puškice ili na drugi način varali na polaganju prijemnog ispita bi, prema amandmanima krivičnog zakonika, mogli da budu osuđeni na kaznu zatvora u maksimalnom trajanju od sedam godina, a moglo bi takođe da im bude zabranjeno polaganje drugih ispita na državnim obrazovnim institucijama u trajanju od tri godine, preneo je Rojters.

„Obrazovni organi veruju da bi pretnjom oštrih kazni za one koji varaju na ispitima bila obezbeđena pravednost ispita, što se smatra važnim delom društvene pravde u kineskom društvu“, objavio je popularni kineski tabloid „Global tajms“.

Kinesko Ministarstvo obrazovanja i policija su više puta tražili od lokalnih vlasti da se ozbiljno uhvate u koštac sa problemom varanja na ispitima, pa su preduzete mere protiv korišćenja bežičnih uređaja koji se koriste na ispitima, kao i protiv polaganja drugih osoba umesto onih koji su prijavljeni da ih polažu.

Prijemni ispiti za fakultete, čije polaganje u Kini počinje danas, predstavlja veliki stres za milione učenika koji se takmiče za ograničeni broj mesta na univerzitetima u toj zemlji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar