U trendu

Zbog Trampa i Hilari Amerikanci masovno raskidaju Fejsbuk prijateljstva

Mesecima pred najvažnijim danom ove godine u SAD-u, političke rasprave besne Fejsbukom i najčešće se završava – raskidanjem prijateljstva.

Najveća društva mreža na svetu izvestila je da je tokom predsedničke kampanje u SAD-u zabeleženo više od 5,3 milijardi postova, lajkova, komentara i deljenja, sa preko 110 miliona Amerikanaca koji su učestvovali u online debatama od januara do oktobra ove godine. Najčešće raspravljana tema na Fejsbuku u 2016. prema ključnim rečima su američki izbori. Ipak, propustili su jedan detalj, nisu rekli koliko je osoba prekinulo virtualna prijateljstva za vreme izbornih rasprava. Doduše, Fejsbuk je na to pitanje odgovorio da nemaju te informacije.

„Jedan klik da biste otpratili nekog može doneti toliko zadovoljstva, čak i pre nego dođete do glasačke kutije“, kaže Kristofer Ši, psiholog iz Njujorka. „Tako možete da vežbate svoju odluku.“

Otprilike 7% glasača prijavilo je da su izgubili prijatelja ili prekinuli prijateljstvo zbog ovogodišnje predsedničke kampanje, prema anketi sprovedenoj na 700 glasača u Nju Džerziju. Zanimljivo, demokrati će češće kliknuti na ‘unfriend’: 9% fanova Hilari Klinton naspram 6% fanova Donalda Trampa. Ovo nije novost, i prošle izbore je približno 7% glasača prekinulo prijateljstva. Ipak, svi su složni, ovi izbori izvlače ono najgore iz ljudi i mnogi ne opravdavaju tešku retoriku u ovoj kampanji.

Izbori 2016. su grublji nego prethodni. Korupcija i seksualni napadi dominiraju medijskim prostorom više nego ekonomija i političke teme, kažu stručnjaci, a prenose mediji.

„Stvar se samo pogoršava i utiče na naše društvene odnose, kaže Suzan Kraus, profesorka psihologije sa Univerziteta u Masačusetsu. Preporučuje prestanak praćenja na Fejsbuku, umesto raskidanja prijateljstva, pogotovo ako je reč o rodbini.

Ova pojava nije samo u SAD-u. Raskidanje na Fejsbuku je način da se pokaže stav širom sveta. „Politički motivisano raskidanje je novi način političkih gestova“, navodi „Ne lajkujem te više“, studija objavljena 2015. Dva istraživača iz Univerziteta u Tel Avivu i Jevrejskog Univerziteta u Jerusalimu ispitali su preko 1.000 jevrejsko-izraelskih korisnika Fejsbuka. Otprilike 16% ispitanika je raskinulo ili prestalo da prati prijatelje tokom sukoba Izraela i Gaze u 2014.

„Prekidali su prijateljstva najčešće ideološki ekstremisti i politički aktivni korisnici“, navodi se u studiji. „Ispitanici su najčešće prestali da prate osobe jer bi se ili uvredili sa nečim što je napisano, ili se ne bi složili s tim.“

„Ne verujem da su društveni mediji značajni u ovim izborima“, kaže Džoan O’Saliven, domaćica i majka dvoje dece. „Mnogo je preuveličavanja i ličnih napada, a jako malo smišljenog pisanja.

„Mi moramo da nastavimo život jedni sa drugima i nakon izbora u utorak. Ako imate prijatelje sa obe strane političkog spektra, svaka vam čast. Iskreno, super je imati različite osobe u svom životu. Volela bih da nas više ima. Biti sposoban da se uključiš u političku diskusiju, a ne raskidati prijateljstvo zvuči idealno“, završava ova domaćica.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.