U trendu

Zeman: Premijera se možete rešiti kalašnjikovim

Češki predsednik Miloš Zeman šokirao je sunarodnike najnovijom šalom rekavši da premijera Bohuslava Sobotke mogu da se reše kalašnjikovim, ako već neće demokratskim putem da sačekaju slobodne demokratske izbore.

„Demokratska mogućnost je jedna jedina  –  slobodni izbori. Nedemokratska mogućnost je kalašnjikov“, odgovorio je Zeman u ponedeljak na mitingu u Tišnovu kraj Brna na pitanje jednog od prisutnih kako bi Česi mogli da se reše premijera Bohuslava Sobotke, preneli su danas češki mediji.

Neumesna šala šokirala je jednako i vladajuće Sobotkine socijaldemokrate i opoziciju, posebno u uzavreloj atmosferi oko izbegličke krize kada se i u Češkoj pojavljuju razne domobranske grupe koje se nude da izadju na granice i zajedno sa policijom brane zemlju od izbeglica.

Izbeglice inače Češku zaobilaze u širokom luku, a izbeglički centri zvrje prazni, jer je popunjeno svega 95 od ukupno 1.500 mesta koliko ih u centrima ima.

„Neukusne šale o upotrebi oružja protiv političkih zvaničnika samo dolivaju ulje na vatru,“ upozorio je češki ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec.

„Nakon podrške ekstremistima i fašizaciji društva Zeman javno dopušta atentat na predsednika vlade? Postoji li neka granice preko koje ne bi prešao?“, osudio je Zemanov pokušaj da bude duhovit ministar za ljudska prava Jirži Dinstbir mladji.

„Zaista državnički savet. Posebno sada u vreme histeričnih grupica koje se igraju patriotskih domobrana. Zaista savet, zlatom da se plati“, kazao je lider opozicione TOP09 Miroslav Kalousek.

I šef poslanika populističke nacionalističke stranke Zora Marek Černoh upozorio je da je premijer Sobotka legitimno izabran slobodnom voljom birača i da o tome da li će biti premijer odlučuju birači, ne kalašnjikov.

„Nadam se da se šalio, to je degutantno“, kazao je lider čeških nereformisanih komunista Vojteh Filip.

Portparol predsednika Zemana Jirži Ovčaček odbio je te kritike kao licemerne i rekao da je to bila samo mala šala.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.