U trendu

Zeman: Sa Trampom lična hemija

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je da želi da poveže SAD, Rusiju i Kinu u borbi protiv terorizma u svetu, što mu nije uspelo sa dosadašnjim američkim predsednikom Barakom Obamom jer spada u kolebljive političare koji zavredjuju prezir, dok bi sa novim predsednikom Donaldom Trampom to mogao jer sa njim ima „ličnu hemiju“.

„Ne volim kolebljive političare, prema njima osećam do izvesne mere prezir. A Tramp ima tu veliku prednost što nije kolebljiv političar“, kazao je Zeman u intervjuu koji danas objavljuje Mlada fronta Dnes.

Češki predsednik izrazio je nadu da će moći da ubedi Trampa da se Rusija, Kina i SAD kao svetske super sile ujedine u borbi protiv terorizma u svetu a posebno protiv Islamske države.

„Razgovor sa Trampom sigurno nije bio kratak. Dotakli smo čitav niz tema. Konkretno nelegalna migracija, islamski terorizam, politička korektnost. Vas kao novinare to neće obradovati, ali razgovarali smo kako se u Americi isto kao kod nas zloupotrebljava politička korektnost da se problemi prikrivaju raznim frazama“, rekao je Zeman.

Tramp je pozvao Zemana u posetu SAD, a Zeman je poziv prihvatio, kako je kazao češkom listu sa glavnim ciljem da još poboljša odnose Češke i SAD koji po njegovoj oceni zavise i od toga da li medju njihovim zvaničnicima ima lične hemije ili ne.

„Drago mi je da sam uspeo da ostvarim tu ličnu hemiju sa ruskim predsednikom, sa kineskim predsednikom, a biću sretan ako uspem sada i sa američkim predsednikom. To je glavni zadatak mog puta s tim da će to biti utoliko lakše zato što imamo slične ako ne iste poglede na svetsku politiku“, rekao je Zeman Mladoj fronti Dnes.

U intervjuu češkom Radiju Impuls Zeman je sinoć kazao da je tokom tom razgovora sa Trampom lobirao da SAD pošalju bivšu Trampovu suprugu, Čehinju Ivanu Tramp kao ambasadora u Prag.

„Kazao sam mu da je to prema njegovim rečima njegova omiljena bivša supruga. Videćemo hoće li je poslati ili ne“, kazao je Zeman koji je čim je Ivana rodjena Zelnjičkova Tramp izrazila želju da bude ambasadorka u Češkoj javno kazao da boljeg ambasadora SAD u Prag ni ne mogu da pošalju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.