U trendu

Zeman za formiranje armije EU za odbranu od izbeglica

Predsednik Češke Miloš Zeman izjavio je danas da bi Evropska unija trebalo da formira zajedničku armiju da odbrani granice pred talasom  izbeglica, efikasnije nego plotovijer, kako se našalio, u Srbiji su već pokupovali sve makaze da seku plot s Madjarskom.

„Naravno da sam za to da Evropska unija štiti svoje granice. Kada sam pre dve godine u Strazburu govorio o potrebi zajedničke armije, neki su se smeškali. Danas bi nam takva armija bila potrebna“, kazao je Zeman na godišnjem susretu sa češkim ambasadorima u Pragu.

Češki predsednik upozorio je da evropska agencija za zaštitu granica Fronteks ima svega nekoliko loše ili nikako naoružanih brodića i ne može da izadje na kraj sa švercerima izbeglica naoružanim „kalašnjikovima“, a da je glavna greška EU to što nema političke volje da obezbedi granice.

„Nakon iskustava s Berlinskim zidom, ja lično imam izvesnu averziju prema plotovima, a da ne govorim o tome da su u Srbiji navodno već pokupovali sve makaze za sečenje lima, tako da je vrlo verovatno da ih plot neće zaustaviti. Sećam se starih Krićana koje su pitali zašto nemaju zidine a oni su odgovorili ´naše zidine su naši muškarci´“, rekao je Zeman.

Češki predsednik kritikovao je Italiju i Grčku kojima je Češka ponudila pomoć u obezbedjenju granica, a one uopšte nisu reagovale na tu ponudu.

Od početka godine je u Češku ušlo svega nešto preko 3.000 izbeglica, i to samo u tranzitu, na putu u Nemačku i skandinavske zemlje, a i one izbeglice koje privede policija i zatraže azil u Češkoj, nastavljaju put čim je to moguće dalje.

Prema podacima češke Policije za strance, poslednjih dana se struktura izbeglica koji dopru do Češke promenila i dok su to donedavno bili mahom muškarci, sada počinju da preovladjuju grupe u kojima su žene i deca.

Češki predsednik poznat je po oštrom stavu prema izbeglicama i kada su letos u jednom od centara gde neke od izbeglica čekaju deportaciju izbili protesti uz zahtev da ih Češka deportuje, ali u Nemačku, Zeman je poručio izbeglicama da poštuju češke zakone a ako im se ne svidja, neka se vrate u domovinu.

Kao i zvaničnici susedne Slovačke, i češki predsednik zalaže se da Češka primi hrišćane iz Sirije i Iraka, jer oni mogu da se integrišu u češko društvo, dok se, kada su u pitanju muslimani koji beže od rata i Islamske države, Zeman zalaže da im se pomogne u izbegličkim logorima na Bliskom istoku.   

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar