U trendu

Zeman za izbegličku krizu u Evropi krivi SAD i vojne intervencije

Predsednik Češke Miloš Zeman optužio je danas za izbegličku krizu u Evropi SAD i članice Evropske unije koje su im pomagale u vojnim intervencijama na Bliskom istoku i severu Afrike a izbeglicama koje su došle u Češku poručio je da ih niko nije zvao i da odu iz Češke ako im se tu ne sviđa.

„Imigracioni talas je stvorila suluda ideja da se krene u intervenciju u Iraku gde je navodno trebalo da bude oružje za masovno uništenje ali nikakvo se kasnije nije našlo. Slično uvođenje reda odigralo se u Siriji i Libiji. Za izbeglički talas odgovorni su upravo oni režimi koji su ga svojim glupim akcijama izazvali. Ne samo SAD. Operaciju u Libiji koordinirao je i niz zemalja EU“, kazao je danas Zeman u redovnom intervjuu češkom tabloidu Blesk.

Povodom pokušaja nekoliko desetina izbeglica iz Avganistana i sa Bliskog istoka da silom napuste logor za izbeglice Bjela pod Bezdezem u centralnoj Češkoj gde čekaju deportaciju, češki predsednik je danas podržao intervenciju policije koja je u petak u logoru upotrebila suzavac a izbeglicama poručio da ih niko nije zvao i da ako im se ne sviđa idu.

Izbeglice su u tom logoru pod posebnim nadzorom, gde uglavnom muškarci bez porodica čekaju na deportaciju iz Češke, u četvrtak i petak zahtevale da ih češke vlasti deportuju ali ne u zemlje u koje će biti vraćeni u skladu sa zakonima, već hitno u Nemačku koja ih ne prima.

„Izbeglicama treba reći tri rečenice. Niko vas nije ovamo zvao. Kad ste već ovde morate da poštujete pravila kao što ih poštujemo mi kada dođemo u vašu zemlju. Ukoliko vam se to ne sviđa idite“, kazao je Zeman.

Češki predsednik ponovo je apelovao da se izbeglička kriza rešava u regionu iz kog izbeglice dolaze.

„Trebalo bi da nastojimo da suzbijemo terorističke režime kao što je Islamska država.Tako će otpasti osnovni razlog emigracije“, kazao je Zeman.

Predsednik Češke podržao je jaču kontrolu unutrašnjih granica koju je zbog sve većeg priliva izbeglica, iako su samo u tranzitu, započela češka policija. On je kazao da je češka armija spremna da pošalje na granice zbog izbeglica 1.500 vojnika a takođe je podržao oštriju kontrolu spoljnih granica EU.

Češka očekuje da će do kraja godine zadržati na putu na Zapad i prihvatiti u svojim izbegličkim centrima 3.500 izbeglica a naredne godine između 5.000 i 7.000.

Pored toga u naredne dve godine Češka je ponudila da preuzme 1.100 izbeglica koji su već u EU a pruži utočište i za 400 izbeglica iz logora u Jordanu i Iraku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.