U trendu

Zemlje Šengena mogu da kontrolišu granice

Evropska komisija danas je saopštila da Mađarska ima pravo da zavede pojačani nadzor svoje šengenske granice prema Hrvatskoj. Vlada u Budimpešti obavestila je da je privremeno zavela i kontrolu svoje međe prema Sloveniji, što je privremena mera na deset dana, koja može biti produžena na 20 dana, a najviše dva meseca.

Zvaničnici u Evropskoj komisiji su time odgovorili na pitanje novinara kako Komisija gleda na takve poteze Mađarske, kao i da je Slovenija saopštila da ne može primati više od dve i po hiljade izbeglica dnevno, imajući u vidu da je predsednik Komisije Žan-Klod Junker izjavio da zidovi i ograde između članica EU ne mogu biti rešenje za izbegličku krizu.

Portparolka u Evropskoj komisiji Nataša Berto je saopštila da je mađarska vlada izvestila Komisiju u Briselu da je pojačala nadzor svoje šengenske granice s Hrvatskom, koja nije u Šengenskom prostoru, dodavši da „zemlje članice Šengena imaju pravo da uvedu nadzor spoljnih granica“.

„Komisija je razumela da granični prelazi ostaju otvoreni, dok je Mađarska pojačala nadzor nad ‘zelenim međama'“, dodala je Nataša Berto.

Portparolka je navela da je evropski komesar za unutrašnje poslove i migracije Dimitris Avramopulos preko vikenda bio u kontaktu s vladama Mađarske, Slovenije i Hrvatske i tražio od njih da sarađuju u sprovođenju jedinstvene evropske politike za rešavanje izbegličke i migrantske krize.

„Slovenija, Mađarska i Hrvatska imaju obavezu da sprovode jedinstvena pravila EU o davanju azila i sad Evropska komisija proverava da li su potezi te tri zemlje u skladu i primereni tim pravilima, a ponovo ukazujemo zemljama članicama EU na obavezu da imigrantima pri dolasku uzimaju otiske prstiju i druge podatke“, istakla je Nataša Berto.

Ona je naglasila da grčke vlasti, uz pomoć tima stručnjaka Komisije, vrše popis i uzimaju otiske prstiju imigrantima, što je i deo napora za uspostavljanje „ulaznih vrućih tačaka“ na spoljnim granicama Unije.

Komesar Avramopulos je, kako je navela Nataša Berto, u petak bio na grčkom ostrvu Lezbosu da utvrdi kako deluje prva postavljena „ulazna vruća tačka“ na grčkim spoljnim granicama EU.

Portparol Evropske komisije Margaritis Šinas rekao je da je, na temelju predloga Komisije, „već ostvaren značajan napredak“ u rešavanju izbegličke krize.

Šinas je napomenuo da se izbegličko-migrantska kriza „ne može usmeriti ka rešavanju tako što bismo prstom ukazivali i krivicu svaljivali jedni na druge među članicama EU, već je nužna zajednička politika koja će obezbediti da odgovor Evrope bude jedinstven“.

On je time odgovorio na pitanje kako Evropska komisija gleda na to da je Mađarska postavila ograde na granicama s Hrvatskom i Slovenijom i time potpuno zaustavila ulazak migranata i da li nešto Komisija misli da preduzme da se nađu drugačija rešenja za izbeglice.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.